Sari direct la conținut

VIDEO. Cum s-a văzut „insurecția” fanilor lui Trump prin ochii unei românce care trăiește în Capitol Hill, Washington: „Mi-a amintit de Mineriadă”

HotNews.ro
Haos in Washington 8, Foto: AFP / Profimedia Images
Haos in Washington 8, Foto: AFP / Profimedia Images

​Raluca Bucur este o antreprenoare de origine română care trăiește în Capitol Hill din Washington DC, cartierul unde se află și sediul Congresului Statelor Unite. Într-un interviu pentru HotNews.ro, ea povestește cum a trăit evenimentele de miercuri și ce s-a schimbat în cartier după protestele violente ale fanilor lui Trump.

Cinci oameni au murit după ce, miercuri, mai mulți susținători ai președintelui Trump au intrat în forță în clădirea Capitoliului, acolo unde deputații și senatorii americani dezbăteau confirmarea votului din alegerile prezidențiale americane câștigate de Joe Biden.

Evenimentele au luat prin surprindere atât politicienii americani, care nu se așteptau ca acuzațiile nedovedite ale lui Trump privind fraudarea alegerilor să-i înfurie atât de tare pe fanii președintelui, cât și forțele de ordine care nu au reușit să blocheze accesul mulțimii furioase în Capitoliu.

Raluca Bucur, o româncă care trăiește în cartierul Capitol Hill, spune că deși este foarte obișnuită cu protestele de toate felurile, ceea ce s-a întâmplat miercuri a fost neobișnuit, atât pentru ea cât și pentru vecinii ei.

Ce făceați atunci când au venit protestatarii la Capitoliu?

Raluca Bucur: Precizez că nu am fost în mijlocul protestelor, noi locuim în Washington DC, în cartierul Capitol Hill. Este la mică distanță de locul unde se desfășurau protestele. Eu eram acasă, în mijlocul zilei de lucru, urmăream și procedurile de la Capitoliu cu certificarea voturilor electorale. În timpul acesta auzeam mașini de poliție și elicoptere.

Știam că vor fi manifestații în ziua respectivă în fața Casei Albe, acestea erau planificate de multe săptămâni, toți vecinii din cartier eram conștienți că se vor întâmpla. Demonstrațiile sunt un lucru foarte comun în zona asta, noi suntem mereu pregătiți pentru mulțimi care vin, dintr-un motiv sau altul, să demonstreze în Washington DC, deci nu cred că a fost cineva foarte îngrijorat de ce s-ar putea întâmpla.

V-a luat prin surprindere amploarea protestului? Vă așteptați să vină atât de mulți oameni?

Nu neapărat amploarea ne-a surprins, pentru că știam de pe platformele de social media că foarte multe persoane planificau să vină în Washington DC, știam că hotelurile erau ocupate. Am fost însă surprinși de faptul că, la un moment dat, protestatarii au fost incitați de către președinte să se îndrepte către Capitoliu. Demonstrația era în fața Casei Albe, este o distanță cam de doi kilometri de acolo până la Capitoliu.

Surpriză a fost și când au început să treacă de barierele de securitate care erau în jurul Capitoliului. Cei care au fost și au vizitat Capitoliul știu că este o zonă foarte restricționată, adică după 9/11 nu mai ai voie nici să te urci pe treptele de la Capitoliu. Vizitele și accesul sunt restricționate foarte sever.

Când protestatarii au început să depășească bariera de securitate, inițial urmăream pe Twitter date raportate de persoane care erau la fața locului, am început să primesc mesaje de la prieteni cărora nu le venea să creadă când au văzut că mulțimile încercau să intre în Capitoliu.

Cum se explică această ușurință cu care au trecut? Au existat cordoane de securitate/ poliție sau nu au existat?

Poliția avea o prezență acolo, erau cordoane de poliție, erau bariere pe care scria „do not cross”, erau semne. Acum există multe discuții pe tema asta, din ce cauză și cum au reușit să treacă.

Una dintre supoziții este că pur și simplu poliția nu era îngrijorată de faptul că demonstranții ar putea să încerce să atace Capitoliul. Nu cred că și-a imaginat cineva că intențiile lor au fost să intre și să întrerupă deliberările.

În Washington suntem obișnuiți cu protestele, e respectat dreptul tuturor la libera opinie ceea ce include și demonstrațiile pașnice, dar nu ne-am așteptat la un atac. Nu se aștepta nimeni să intre oamenii și să încerce să întrerupă proceduri legale care se întâmplau la momentul respectiv.

Bănuiesc că ați văzut și protestele BLM. Ați putea să faceți o comparație referitoare la felul în care au reacționat autoritățile la cele două proteste?

Ce pot să spun este că noi locuim foarte aproape și de zona de unde se coordonează Garda Națională. În cazul protestelor Black Lives Matter, Garda Națională a fost adusă nu numai din zona Washington DC, dar au fost delegații din mai multe state. Asta însemna că erau vehicule blindate staționate pe Constitution Avenue și în zonele unde se așteptau să fie protestatarii.

Existau nu doar forțe de poliție, ci și forțe de securitate pe care nu era prea ușor să le identifici. Nu știam exact cine sunt oamenii aceia. În cazul respectiv, într-adevăr, prezența forțelor de autoritate a fost șocantă. A fost mult mai vizibilă.

Polițiștii și forțele de securitate au fost mai prezenți și mai vigilenți. Au fost și atunci cazuri de activități ilegale ale protestatarilor, cum ar fi graffiti și așa mai departe, dar în general au fost proteste pașnice.

Pot să vă spun tot din proprie experiență că după fiecare demonstrație de genul ăsta orașul rămâne destul de „trashed”..

Adică murdar..

Da, murdar. E imposibil să ai atâția oameni care demonstrează într-un loc și să nu fie murdar.

Cum vi s-au părut protestatarii de acum două zile? Am văzut la televizor că unii erau relaxați își făceau selfie-uri, alții erau violenți, încordați. Erau și personaje exotice, cum probabil că l-ați remarcat pe acel domn îmbrăcat în viking. Dumneavoastră cum i-ați putea caracteriza?

Mie mi se pare că sunt oameni absolut normali. În momentul ăsta lucrurile sunt foarte polarizate aici și oamenii pot fi ușor de identificat. De exemplu, suporterii președintelui Trump poartă șepci roșii cu „Make America Great Again”. Oamenii chiar vor să fie identificați, să se știe de ce parte aparțin.

Cei pe care i-am văzut eu prin cartier purtau tricouri și șepci cu Trump, aveau steaguri și erau în general pașnici. Ei cred în niște lucruri diferite de ce cred susținătorii democraților, sunt oameni absolut normali, dar mi se pare că au fost încurajați și incitați de către președinte la niște acțiuni care într-un final nu au fost chiar fericite.

În cercurile conservatoare de pe internet se vehiculează o teorie că cei care ar fi provocat violențele ar fi oameni ai democraților infiltrați acolo pentru a provoca și a compromite mișcarea pro-Trump. Ce părere aveți?

Mi se par absolut ridicole aceste teorii, din fericire există suficient de multe înregistrări și suficient de multe persoane care au asistat la ce s-a întâmplat pentru ca cei care au atacat Capitoliul să poată fi identificați, mulți au și fost identificați.

Ce s-a schimbat în ultimele două-trei zile legat de securitatea din zonă? Sunt mai multe controale în momentul acesta, ești legitimat, e mai greu să te deplasezi dintr-o zonă în alta?

Aici, în general, nu se legitimează oamenii datorită regulilor de privacy. În ziua respectivă primarul din Washington DC, Muriel Bowser, a impus un curfew (n.r.-stare de asediu) care înseamnă restricționarea mișcării între ora 6 seara și 6 dimineața. Din punctul meu de vedere și al vecinilor mei este destul de complicat, pentru că nu am mai putut să ieșim nici să ne plimbăm câinii după ora 6, deci era interdicție la absolut orice mișcare stradală. Asta ne-a deranjat, ca să spun așa.

Se pare că protestatarii nu au respectat această interdicție pentru că au fost în stradă până seara târziu și foarte târziu au reușit forțele de ordine să elibereze Mall-ul și străzile din jurul Capitoliului.

De atunci încoace, pot să spun că mobilizarea Gărzii Naționale a fost făcută mult mai târziu, după-amiază către seară, spre deosebire de protestele BLM când Garda Națională a fost prezentă cu câteva zile înainte. Ieri am fost în zona respectivă și sunt în continuare străzi blocate de mașini de Poliție, nu se poate intra cu mașina acolo, nu știu dacă se poate merge pe jos pentru că nu am încercat, dar știu că sunt străzi care sunt blocate circulației. Nu am mai văzut protestatari.

Unde au stat protestatarii în această perioadă, pentru că mulți au venit din alte orașe? Ați văzut corturi prin oraș?

Nu, există corturi în oraș, dar în ele stau homeleși. Bănuiesc că au stat în hoteluri în zona DC-ului, dar nu aș putea să vă spun exact unde. Da, e o întrebare bună. S-ar putea ca unii dintre ei să fi venit pentru o zi și să se fi întors acasă.

Ca opinie personală, cum îi vedeți pe protestatari, sunt victime, manipulați, infractori? Mă refer strict la cei care au intrat în Capitoliu, pentru că ceilalți și-au manifestat dreptul de a protesta.

Cred că în mod cert a existat o anumită manipulare, nu știu, mi-a amintit de Mineriada din România, pentru că președintele Trump a făcut apel la protestatarii care au venit să-l susțină, a făcut apel la ei să se îndrepte către Capitoliu. Cuvintele lui au fost „să-i încurajeze pe senatori și pe deputați”. Acum probabil că cuvintele lui au fost interpretate în mod direct.

Oricum, eu cred că protestatarii s-au simțit îndreptățiți, încurajați, susținuți de președintele Statelor Unite să înceapă acțiunea respectivă și pentru faptul că au încălcat legea sper că vor fi judecați în funcție de ce spune legea.

Ce pot să spun este că au fost îndreptățiți să protesteze, e dreptul lor, noi toți avem dreptul la libera opinie aici în Statele Unite, dar ceea ce nu sunt îndreptățiți este să facă un atac asupra unei instituții naționale, să încalce legea și să provoace haos și să pună în pericol viețile aleșilor poporului.

Cât de răspândită este această teorie că alegerile din Statele Unite au fost furate? De exemplu, în cercul d-voastră de cunoscuți, vecini, oameni cu care lucrați, sunt mulți care cred că alegerile americane au fost furate de democrați?

Eu personal nu cunosc pe nimeni care să afirme că alegerile au fost furate. Dar într-adevăr suntem într-o situație foarte polarizată. Toți trăim în bula noastră, ca să zic așa. Numai că președintele și susținătorii lui au avut nenumărate ocazii să dovedească, au fost 62 de procese intentate ca să dovedească frauda electorală, iar din toate aceste 62 de procese au câștigat unul singur și au pierdut de 61 de ori. Și chiar sunt judecători conservatori care au decis în cazurile respective. Nu poți să-i acuzi de subiectivism.

Înțeleg că unii oameni, trăind în bula lor și neavând acces decât la informațiile din cercul lor imediat, ar putea avea impresia că dacă ei au votat într-un fel, toată lumea a votat în felul respectiv, dar din punct de vedere legal și procedural nimeni nu a reușit să dovedească o fraudă la scară masivă, după cum pretinde președintele Trump că s-ar fi întâmplat. Cred că este diferența dintre a crede ceva ce ți se spune și a vedea dovezile.

La ce vă așteptați în perioada următoare?

Noi sperăm să ne întoarcem la normalitate, sperăm ca instituțiile care au rezistat de sute de ani la atacuri, din interior și exterior, vor rezista în continuare. Ieri președintele a emis un comunicat în care vorbea despre o tranziție pașnică la noua administrație. Sperăm la o normalitate în care instituțiile statului să fie lăsate să funcționeze. Mulți oameni recunosc că este o problemă mare că există două facțiuni complet diferite în societate, cred în fapte complet opuse și trăiesc în lumi diferite, iar asta o să dureze ceva timp. Nu se va rezolva în viitorul apropiat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro