Sari direct la conținut

Raffaele Cutolo, sângerosul boss al mafiei napolitane Camorra, a murit

HotNews.ro
Raffaele Cutolo, sângerosul boss al mafiei napolitane Camorra, a murit

„Nașul” mafiot Raffaele Cutolo, supranumit „profesorul” și actor principal în una dintre cele mai sângeroase perioade ale mafiei napolitane din anii 70 și 80, a murit miercuri la 79 de ani, din cauza unei septicemii, a anunțat joi presa italiană, preluată de AFP.

Raffaele Cutolo, decedat la un spital din Parma, după peste 57 de ani petrecuți în închisoare, nu a arătat niciodată vreun semn de remușcare și nici nu a colaborat cu justiția în privința rolului organizației pe care a fondat-o, Nuova Camorra Organizzata, și care avea autoritatea asupra tuturor celorlalte familii.

Născut în 1941 în regiunea Napoli, a fost condamnat pentru prima oară la închisoare pe viață în 1963, la 22 de ani, după ce a ucis un bărbat care i-a jignit sora. În închisoare, charisma și talentele de poet i-au atras porecla „profesorul”.

Singularitatea organizației sale este că a fost înființată și condusă din celulele închisorilor unde și-a petrecut întreaga viață de adult. Odată cu el, încetează lupta pentru putere între marile familii din Camorra, napolitană, care s-au aliniat în spatele său, din cauza violenței oamenilor săi, care îl venerau.

Puterea sa era atât de mare încât avea raporturi cu serviciile secrete și cu lumea politică.

Grație relațiilor sale, a obținut spre exemplu contracte la lucrările de reconstrucție din Irpinia, o localitate din sud distrusă în 1980 de un cutremur, soldat cu aproape 3.000 de morți. Aceste contracte au fost atribuite unor întreprinderi controlate de oamenii săi de încredere.

Domnia sa a fost marcată de valuri de crime, în medie 300 pe an, iar imperiul său mergea de la contrabanda cu țigări la contracte cu administrațiile publice.

În cursul vieții sale, care a inspirat zeci de cărți și un film, a afirmat în repetate rânduri că deține secrete care ar putea zgudui Italia.

„Era un boss puternic, mai puternic chiar decât un prim ministru. O putere care l-a ținut în închisoare toată viața sa”, a comentat scriitorul napolitan Roberto Saviano, citat de cotidianul La Stampa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro