Turcia: Proteste după arestarea brutală a unui fotograf AFP
Zeci de jurnaliști au manifestat marți la Istanbul și Ankara pentru a denunța violența poliției împotriva reporterilor după arestarea brutală a unui fotograf AFP săptămâna trecută.
Fotoreporterul premiat cu mai multe premii Bülent Kiliç a fost arestat violent sâmbătă în timp ce acoperea marșul mândriei de la Istanbul. În timpul arestării sale, poliția a apăsat cu genunchiul pe spate și pe gât, împiedicându-i respirația.
Kiliç a fost dus la secția de poliție și eliberat după câteva ore. A depus o plângere pentru „arestare cu violență”.
Pentru a denunța maltratările suferite de Kiliç, în jur de 80 de persoane, în majoritate jurnaliști, s-au adunat marți în fața guvernului din Istanbul, scandând „presa nu poate fi înfundată” și „o presă liberă și o țară liberă”.
Aproximativ 20 de persoane s-au adunat, de asemenea, la Ankara, susținând fotografii care îl arătau pe Bülent Kiliç fixat la pământ și semnele pe care scrie „Nu pot respira”.
Semn al îngrijorării ridicate de această turnură a evenimentelor, ambasadorul Uniunii Europene la Ankara, Nikolaus Meyer-Landrut, a subliniat marți că „violența comisă împotriva jurnaliștilor” este „inacceptabilă”.
Reprezentantul în Turcia al ONG Reporteri Fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu, a cerut guvernului să „dea instrucțiuni clare forțelor de securitate pentru a pune capăt acestor practici inacceptabile și nedrepte înainte de a fi prea târziu”.
„Colegii noștri sunt victime ale violenței în timp ce își fac doar treaba”, a deplâns Esra Kocak Mayda, președintele filialei din Ankara a Asociației Jurnaliștilor Turci, la mitingul din capitală.
Într-o scrisoare adresată autorităților turcești, CEO-ul AFP, Fabrice Fries, a „protestat puternic” împotriva arestării lui Kiliç și a solicitat „investigarea fără întârziere a acestui incident și luarea măsurilor necesare”.
ONG-urile denunță în mod regulat încălcările libertății presei în Turcia, în special de la o tentativă de lovitură de stat din 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnaliști și de închiderea mai multor instituții de presă considerate ostile.
Turcia ocupă locul 153 din 180 în indicele anual al libertății presei întocmit de RSF.
#NefesAlamıyoruz
Artık Yeter!
Gazetecilere şiddet uygulayan kamu görevlileri suç işliyor, bu gidişe hep birlikte dur demeliyiz.
Şiddete karşı barışçıl bir protesto için
\uD83D\uDCCDAnkara’da 11.30’da
\uD83D\uDCCDİstanbul ve İzmir’de saat 14.00’te valilikler önündeyiz.https://t.co/U7yqOqi7AI pic.twitter.com/EtfuES3jeZ— Gazeteciler Cemiyeti (@Cemiyet1946) June 28, 2021