Sari direct la conținut

Rebelii Tigray au capturat „a 8-a minune a lumii”, bisericile ortodoxe săpate în stâncă din Lalibela – VIDEO

HotNews.ro
Casa Sfantului Gheorghe, una dintre faimoasele biserici sculptate in stanca din Lalibela, Foto: Sybil Sassoon / robertharding / Profimedia Images
Casa Sfantului Gheorghe, una dintre faimoasele biserici sculptate in stanca din Lalibela, Foto: Sybil Sassoon / robertharding / Profimedia Images

Rebelii din regiunea etiopiană Tigray au preluat controlul joi asupra oraşului Lalibela, celebru pentru bisericile sale săpate în stâncă, incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO și considerate ca fiind „a 8-a minune a lumii”, relatează Le Figaro și News.ro.

Un conflict armat sângeros a izbucnit în regiunea Tigray în noiembrie 2020, după ce premierul etiopian Abiy Ahmed a trimis trupe pentru a înlătura de la putere TPLF, partidul regional care a dominat mult timp politica naţională.

Şeful guvernului, premiat cu Nobel pentru Pace în 2019, a justificat această intervenţie drept răspuns la atacurile repetate ale acestei organizaţii împotriva taberelor armatei.

Dar, în ciuda promisiunii unei victorii rapide, războiul s-a prelungit, luând o nouă turnură în iunie când forţele fidele TPLF au preluat capitala Tigray, Mekele, şi au obligat armata etiopiană să se retragă.

De atunci, această mişcare duce ofensive armate în regiunile vecine, la est, în Afar şi la sud, în Amhara împotriva forțelor guvernamentale care au fost acuzate de raportorii internaționali de comiterea unor atrocități pe scară largă.

Soldaţi şi miliţieni s-au mobilizat în unele părţi din Amhara pentru a respinge avansul rebelilor dar, potrivit mai multor locuitori din Lalibela contactaţi de AFP, oraşul lor a căzut joi fără să opună rezistenţă.

Lalibela, locul unde se află biserici de secol XIII cioplite în stâncă, este considerat un sit sfânt pentru milioane de ortodocşi, potrivit BBC.

Aici există 11 peşteri rupestre monolitice medievale care datează din secolele XII-XIII. Ele au fost construite pentru pelerinii care nu puteau ajunge în Ţara Sfântă.

Bisericile au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial de UNESCO în 1978. Ele sunt administrate de preoţi ai Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tewahedo.

Pe același subiect:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro