Sari direct la conținut

Statuia lui Cristofor Columb din Mexico City va fi înlocuită cu cea a unei femei indigene / Oportunism politic sau „cancel culture”? Dezbaterile continuă în întreaga lume

HotNews.ro
Statuia lui Columb a fost vandalizata anul trecut, Foto: Pedro Pardo / AFP / Profimedia Images
Statuia lui Columb a fost vandalizata anul trecut, Foto: Pedro Pardo / AFP / Profimedia Images

O statuie din Mexico City a exploratorului european Cristofor Columb va fi înlăturată din capitala Mexicului și înlocuită cu o statuie a unei femei indigene, țara din America Centrală devenind astfel ultima care îl repudiază pe navigatorul italo-spaniol, relatează The Washington Post.

Statuia lui Columb se află pe bulevardul central Paseo de la Reforma de peste 100 de ani însă Claudia Sheinbaum, primărița capitalei mexicane, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că este momentul pentru o schimbare de peisaj și un monument care oferă „justiție socială”.

„Anunțăm că sensul giratoriu Columb va deveni foarte curând, în luna octombrie, un simbol măreț al celor 500 de ani de rezistență dusă de femeile indigene din țara noastră”, a declarat Sheinbaum, adăugând că „le datorăm acest lucru”.

Deși țara îl recunoaște pe Columb, „există două viziuni”, una indigenă și cealaltă europeană cu privire la „descoperirea Americii”, a mai spus aceasta.

Statuia a fost dată jos anul trecut pentru a fi restaurată și nu a mai fost instalată la loc ulterior.

Sheinbaum este o aliată a președintelui socialist Andrés Manuel López Obrador care se prezintă drept campionul comunităților indigene din Mexic.

Luna trecută López Obrador a cerut scuze comunităților indigene pentru abuzurile la care au fost supuse în timpul cuceririi Imperiului Aztec de către spanioli.

Anterior acesta a cerut familiei regale spaniole și papei Francisc să își ceară scuze în mod oficial pentru atrocitățile comise în timpul cuceririi spaniole de la începutul secolului XVI.

Dezbateri în întreaga lume

Înlocuirea unor statui ale lui Columb a început să prindă avânt și în Statele Unite unde mai multe statui care îl reprezintă pe explorator au fost înlăturate sau vandalizate în contextul protestelor Black Lives Matter de anul trecut.

În luna iulie Camera Reprezentanților de la Washington a votat să înlăture statuile liderilor confederați din Capitoliul american și să înlocuiască bustul lui Roger B. Taney, un fost judecător șef al Curții Supreme care a spus în 1857 că persoanele de descendență africană nu sunt cetățeni americani.

Acțiuni similare au avut loc și în alte țări.

În Marea Britanie protestatarii Black Lives Matter au atras atenția opiniei publice internaționale după ce au dărâmat statuia politicianului și filantropului Edward Colston care a făcut comerț cu sclavi. Statuia lui Colston a fost între timp înlocuită cu cea a unei protestatare BLM.

La Universitatea Oxford continuă dezbaterea despre o statuie a lui Cecil Rhodes, un fost student al instituției de învățământ superior și cel care a creat prestigioasă bursă care îi poartă numele. Rhodes a fost un imperialist britanic din secolul XIX cunoscut pentru opiniile sale rasiste.

Dezbaterile privind trecutul au reizbucnit și în Franța în jurul generalului și împăratului Napoleon Bonaparte care a reintrodus sclavia în coloniile franceze în pofida viziunilor sale iluministe.

Revenind la Columb, locul acestuia în istorie este subiectul unor dezbateri aprinse și în America de Sud, mai ales în Columbia și Peru, țară în care recent a fost învestit guvernul marxist-leninist al președintelui Pedro Castillo.

Oportunism politic sau „cancel culture”?

Gabriela Ramos, profesoară de istorie a Americii Latine la Universitatea Cambridge, avertizează însă că publicul ar trebui să fie precaut vizavi de înlocuirea unor personaje istorice și să nu se lase târât într-un „război al simbolurilor” din cauza oportunismului politic.

„Nu acesta este modul de a vorbi despre istorie, prin ștergerea sau eliminarea unor lucruri, ci prin încercarea de a pune în perspectivă toate lucrurile pe care le avem”, afirmă aceasta.

„Eu sunt împotriva încercărilor constante de a folosi istoria și de a încerca să o manipulăm în loc să încercăm să o înțelegem și să ne gândim mai profund”, adaugă profesoara.

„Ar trebui să comemorăm lucruri fără să încercăm să anulăm alte aspecte ale istoriei”, mai spune Gabriela Ramos.

Ea crede că statuile nu ar trebui înlăturate ci însoțite de explicații mai bune privind rasismul, exploatarea și colonialismul pentru ca oamenii să înțeleagă mai bine istoria persoanelor în cauză.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro