Sari direct la conținut

VIDEO OMS cataloghează noua variantă de coronavirus drept una îngrijorătoare / Primul caz de infectare cu noua tulpină africană a coronavirusului confirmat în Europa/ SUA închid granițele călătorilor din opt țări din Africa de Sud

HotNews.ro
Mutatii coronavirus, Foto: Freepik
Mutatii coronavirus, Foto: Freepik

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat vineri varianta B.1.1.529 a coronavirusului, detectată prima dată în Africa de Sud, drept variantă de îngrijorare, spunând că s-ar putea răspândi mai repede decât alte variante. Noua variantă, denumită Omicron, este a cincea variantă de îngrijorare de până acum. Între timp, a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 în Europa, respectiv în Belgia. Un caz fusese deja confirmat în Israel. Tot mai multe state din întreaga lume decid suspendarea zborurilor dinspre zona Africii de Sud. Varianta care a fost idendificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă ”un număr extrem de mare de mutații”. Oamenii de știință spun că trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile antiCovid să devină ineficiente, deși potrivit ”indiciilor” experților sud-africani vaccinurile încă sunt eficiente împotriva formelor grave de Covid, ca urmare a noii variante.

Dovezile preliminare au sugerat că există un risc crescut de reinfecție și a existat o „schimbare dăunătoare în epidemiologia COVID-19”, se arată într-o declarație după o întâlnire închisă a experților independenți care au analizat datele.

Această variantă a fost detectată într- un ritm mai rapid decât variantele anterioare, a spus OMS.

Testele PCR actuale continuă să detecteze cu succes varianta.

Omicron este a cincea variantă îngrijorătoare, după Delta, care reprezintă aproape toate cazurile secvențiate din lume, Alfa, Beta și Gamma.

Cele mai importante informații, LIVETEXT:

00.15:Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a coronavirusului

23.50:Risc „de la mare până la foarte mare” ca varianta Omicron să se răspândească în Europa (agenția de Sănătate a UE)

21.35: Canada închide și ea granițele pentru călătorii din șapte țări africane: Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini, Zimbabwe și Mozambic.

Călătorilor străini care au fost în ultimele 14 zile în aceste 7 țări li se va interzice intrarea în Canada.

Canadienii care se întorc în țară vor trebui să se testeze înainte de întoarcere și apoi vor fi obligați să petreacă 14 zile în carantină.

21.05: SUA închid granițele călătorilor din opt țări din sudul Africii

20.58: Africa de Sud a declarat vineri că impunerea restricțiilor de călătorie împotriva acesteia din cauza noii variante de coronavirus este nejustificată, după o interdicție britanică a zborurilor din țările din sudul Africii, relatează Reuters.

Ministrul Sănătății, Joe Phaahla, a declarat într-o conferință de presă că Africa de Sud acționează cu transparență, iar interdicțiile de călătorie contravin normelor și standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

20.00 Noua variantă a coronavirusului B.1.1.529 se va numi Omicron

19.55: OMS cataloghează noua variantă de coronavirus drept una îngrijorătoare

19.27:OMS va cataloga noua variantă de coronavirus drept una de ”îngrijorare” – oficial sud-african

18.22: Rusia introduce restricții de călătorie pentru străinii din unele ări din Africa, precum și Hong Kong, în contextul răspândirii noii variante de coronavirus.

Rusia a spus că măsurile vor intra în vigoare de pe 28 noiembrie.

18.18: Agenția braziliană de supraveghere a sănătății (Anvisa) a recomandat vineri suspendarea zborurilor din șase țări din Africa de Sud din cauza noii variante de Covid-19 care a apărut în regiune.

„Având în vedere impactul epidemiologic pe care l-ar putea avea noua variantă asupra situației globale, recomandăm, ca măsură preventivă, suspendarea imediată a tuturor zborurilor din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia și Zimbabwe”, a spus Anvisa într-un comunicat.

18.15EMA: Este ”prematur” să planificăm o adaptare a vaccinurilor anti-Covid la noua variantă de coronavirus

16.18UE propune oficial suspendarea tuturor zborurilor din sudul Africii din cauza variantei B.1.1.529 a coronavirusului

16.11 Ce știm până acum despre ​B.1.1.529, noua tulpină africană care a pus întreaga lume în alertă

15.38 A fost confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină africană a coronavirusului în Europa, respectiv în Belgia, anunță autoritățile citate de AFP și Reuters.

Ar fi vorba despre o persoană care s-a întors în Belgia din Egipt, pe 11 noiembrie. Primele simptome au apărut pe 22 noiembrie.

14.22 Noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului, care ar putea fi denumită vineri de către OMS varianta Niu, este posibil să fi apărut la o persoană care suferea de o infecție cronică și avea un sistem imunitar compromis, sugerează oamenii de știință citați de Newsweek.

Doctorul Jacob Glanville, imunolog și CEO al Centivax, scris vineri, pe twitter, că noua variantă din zona Africa de Sud ar putea proveni de la un pacient imunocompromis, virusul înregistrând rapid o serie de mutații pe fondul unei infecții cronice mai vechi de care suferea acesta.

13.00 Ședința OMS este programată să înceapă la această oră, însă nu a fost anunțată încă o conferință de presă.

12.39 Principalele burse europene înregistrau scăderi semnificative vineri dimineaţa, fiind afectate de descoperirea, în Africa de Sud, a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2 deosebit de contagioasă.

12.10 Noua variantă de Covid-19 nu a fost detectată încă în Germania sau în Europa, din informațiile disponibile până la această oră, a declarat vineri șeful Institutului Robert Koch, Lothar Wieler potrivit Reuters.

“Există alte mutații (derivând din noua variantă descoperită în Africa de sud) ale căror compoziții biologice sunt neclare. Suntem foarte îngrijorați. (..) Până acum, din informațiile mele nu știu să fi fost identificată noua variantă în Europa sau în Germania”, a declarat președintele institutului, într-o conferință de presă.

12.02 Premierul Israelului Naftali Bennett a declarat, potrivit Reuters, că ia în calcul decretarea stării de urgență ca urmare a confirmării unui caz de contaminare cu noua variantă.

11.06 Noua variantă sud-africană a coronavirusului B.1.1.529, care are peste 30 de mutații, a fost confirmată vineri în Israel, fiind vorba despre o persoană care s-a întors în țară din Malawi. Alte două cazuri sunt investigate, relatează Jerusalem Post.

09.32 Uniunea Europeană ar urma să suspende zborurile dinspre zona Africii de Sud, pentru a bloca răspândirea noii variante de Covid. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Italia a decis suspendarea zborurilor, urmând ca și Germania să anunțe o măsură similară.

„Comisia va propune, în strânsă cooperare cu statele membre, activarea planului de urgență pentru a opri cursele aeriene dinspre regiunea Africii de sud din cauza îngrijorărilor privind varianta B.1.1.529,” a transmis Ursula von der Leyen.

Deja, mai multe state din lume au dispus suspendarea călătoriilor în statele din sudul continentului african.

Expertul OMS Maria van Kerkhove a precizat că noua variantă semnalată de colegii din Africa de sud este analizată pentru a înțelege impactul noilor mutații asupra imunității și a vaccinurilor.

”Va dura câteva săptămâni până vom înțelege care este impactul acestei variante. Lumea trebuie să înțeleagă că cu cât circulă mai mult acest virus cu atât există un risc mai mare să dezvolte mutații. Ține de fiecare dintre noi să facem ceva pentru a limita răspândirea virusului și pentru a ne proteja. De aceea, vaccinați-vă”, a declarat epidemiologul OMS Maria van Kerkhove.

Liderii mai multor state au reacționat deja fiind emise alerte de călătorie și noi restricții pentru cetățenii din regiune, chiar și piețele financiare au reacționat.

Oficialii din India au emis vineri o nouă alertă, impunând monitorizarea și testarea riguroasă a celor care vin din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong.

Marea Britanie a anunțat suspendarea temporară a curselor aeriene spre și dinspre Africa de sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini începând cu vineri noaptea, în timp ce persoanele care vin din aceste țări sunt obligate să intre în carantină.

Israelul a anunțat că va urma exemplul britanic și le va interzice cetățenilor săi să călătorească în aceste state.

Un număr mai mare de mutații nu înseamnă neapărat că tulpina este mai contagioasă decât alte variante ale noului coronavirus. În august, varianta C.1.2 din Africa de Sud a stârnit îngrijorări, însă nu a fost niciodată clasificată drept una de interes sau periculoasă.

La ședința de vineri, OMS va decide dacă va acorda variantei B.1.1.529 un nume inspirat de alfabetul grec. Dacă va face acest lucru, cel mai probabil, noua variantă se va numi Niu (a treisprezecea literă din alfabetul grec).

Mai sunt eficiente vaccinurile antiCovid?

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că noua tulpină din Africa de Sud este cea mai ”semnificativă” de până acum și trebuie analizat dacă aceasta va face ca vaccinurile antiCovid să devină ineficiente, relatează vineri Reuters.

Explicând interdicția de călătorie în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini, ministrul britanic al transporturilor Grant Shapps a declarat vineri că lecția pandemiei de Covid-19 arată că reacția rapidă este esențială.

Agenția privind siguranța sănătății publice din Regatul Unit a transmis că varianta B.1.1.529 conține o proteină spike care este radical diferită de cea din varinata originală a coronavirusului pe care se bazează vaccinurile antiCovid.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro