Sari direct la conținut

Olaf Scholz, revanșa ”automatului”: De la "întruchiparea plictiselii în politică", la funcția de cancelar al Germaniei

HotNews.ro
Olaf Scholz, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Olaf Scholz, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Austerul Olaf Scholz, mult timp antipatizat de partidul social-democrat, îi ia locul Angelei Merkel la conducerea Germaniei, grație experienței sale de ministru și primar și a unei campanii electorale care a decurs fără probleme, notează AFP.

Fost șef al finanțelor în timpul cabinetului Merkel, Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, a fost ales miercuri de Bundestag, așa cum era de așteptat, drept cancelar al celei mai mari economii europene, după un parcurs greu de anticipat în trecut.

Partidul său SPD a fost descris până de curând ca fiind muribund.

Dar, în această toamnă, nu numai că a câștigat alegerile parlamentare din septembrie, dar a reușit fără probleme să formeze o coaliție fără precedent cu verzii și liberalii.

Totul fără a face valuri.

El s-a inspirat din stilul Angelei Merkel, imitându-i chiar și limbajul corporal, până în punctul în care cotidianul de stânga Taz a spus că este o „variantă” a cancelarului.

Acest pasionat de alergare rămâne relativ necunoscut chiar și pentru germani. Prima biografie din istorie a noului cancelar a fost publicată abia luni în Germania, deși Scholz a fost ministru în mai multe rânduri și fost primar al Hamburgului, al doilea oraș ca mărime din țară.

”Întruchiparea plictiselii în politică”

Descris de Spiegel ca fiind „întruchiparea plictiselii în politică”, Scholz a urcat pe scara politică încă din anii 1970.

Născut la Osnabrück, la 14 iunie 1958, dintr-un tată vânzător ambulant și o casnică, s-a alăturat puternicei mișcări de tineret SPD, „Jusos”, în 1975.

Avea părul lung, purta pulovere de lână și a luat parte la numeroase demonstrații de pace. În același timp, Olaf Scholz a studiat dreptul și, apoi în 1985, a deschis o firmă de avocatură specializată în dreptul muncii.

După reunificarea Germaniei, în 1990, a apărat angajați în numeroase cazuri de privatizare și desființare a fostei industrii din RDG.

Cariera sa a luat avânt cu adevărat atunci când social-democratul Gerhard Schröder a devenit cancelar. Ales membru al Parlamentului în 1998, Scholz a devenit secretar general al SPD în 2002.

Automatul Sholz

Tonul său monoton i-a adus porecla „Scholzomat”, o glumă care l-a nemulțumit pe Scholz. „Mi s-au pus mereu aceleași întrebări și am dat mereu aceleași răspunsuri”, a spus el, adăugând că „râde mai des decât crede lumea”.

„Sunt sobru, pragmatic și hotărât. Dar ceea ce m-a determinat să intru în politică au fost emoțiile mele”, a declarat recent pentru săptămânalul Die Zeit, pledând pentru o „societate echitabilă” în care „toată lumea să aibă perspective bune în propria viață”.

Liberalizarea pieței forței de muncă într-o țară considerată pe atunci „bolnavul Europei” avea să divizeze stânga germană și să precipite înfrângerea Schröder în fața Angelei Merkel în 2005.

În 2007, Olaf Scholz s-a întors la Ministerul Muncii. În 2011, acest dependent de politică – un mediu din care provine și soția sa, Britta Ernst, ministru al educației în regiunea Brandenburg – a devenit primar al orașului Hamburg.

”Bazooka” cheltuielilor publice

Scholz duce o politică ambițioasă în domeniul locuințelor sociale și al educației timpurii, dar s-a dovedit a fi un risipitor de bani publici.

La nivel federal, însă, el se ține de crezul său: „Dai doar ceea ce ai”.

În 2018, Scholz i-a succedat creștin-democratului ortodox Wolfgang Schäuble în funcția de ministru de finanțe, căruia i-a continuat stilul de management financiar inflexibil.

Poziția centristă pe care a adoptat-o a contribuit la marginalizarea sa în cadrul partidului, până în punctul în care, în 2019, membrii partidului au votat pentru a-l da jos din funcția de președinte.

Cu toate acestea, Scholz a reușit să revină grație contextului din pandemie, neezitând să renunțe la poziția bugetară austeră și să scoată „bazooka” cheltuielilor publice.

În pofida renegării din 2019, SPD, unul dintre cele mai vechi partide europene, l-a ales pentru a-i reprezenta culorile, în ciuda mai multor scandaluri care i-au pătat perioada petrecută la Ministerul de Finanțe, mai notează AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro