Un tribunal german a decis că e accident de muncă dacă ai căzut în drumul de la pat la birou
Un tribunal din Germania a decis că un bărbat care a alunecat în timp ce mergea câțiva metri de la pat până la biroul său de acasă pentru a munci poate cere să fie despăgubit întrucât este accident de muncă, relatează The Guardian. Explicația: tehnic, el făcea naveta în acel moment.
Bărbatul muncea de acasă și se îndrepta spre biroul său care se afla cu un etaj mai jos decât cel pe care se afla dormitorul, a declarat în decizie instanța socială federală, care supraveghează problemele de securitate socială.
În timp ce mergea pe scara în spirală care leagă camerele, bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a alunecat și și-a rupt spatele.
Instanța a remarcat că angajatul începea de obicei să lucreze în biroul său de acasă „imediat, fără să ia micul dejun în prealabil”, dar nu a explicat de ce este relevant pentru caz.
Cu toate acestea, mai târziu instanța a explicat că asigurarea împotriva accidentelor a fost oferită doar pentru „prima” călătorie la serviciu, sugerând că dacă ar fi căzut în timp ce se ducea pentru a lua micul dejun după ce a fost deja la biroul de acasă ar putea fi respinsă.
Compania de asigurare a angajatorului a refuzat să despăgubească.
În timp ce două instanțe inferioare nu au fost de acord cu privire la faptul că această călătorie scurtă a fost o navetă, instanța socială federală superioară a declarat că a constatat că „prima călătorie de dimineață de la pat la biroul de acasă [a fost] o rută de muncă asigurată”.
Acesta a decis: „Reclamantul a suferit un accident la locul de muncă când a căzut dimineața în drum spre biroul său de acasă”.
În multe țări, firmele au datoria de a avea grijă de angajații lor, indiferent de locul în care lucrează.
Instanța federală germană a declarat: „Dacă activitatea asigurată este desfășurată în gospodăria persoanei asigurate sau în altă locație, asigurarea este acoperită în aceeași măsură ca atunci când activitatea se desfășoară la sediul companiei”.
Nu este clar dacă bărbatul lucra de acasă din cauza pandemiei sau lucra astfel și înainte.
Hotărârea spune că legea se aplică „posturilor de telemuncă”.