Sari direct la conținut

SUA: Inflația, la cel mai mare nivel din ultimii 39 de ani / Probleme pentru Biden / Republicanii speculează momentul

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Prețurile de consum din Statele Unite au crescut în noiembrie într-un ritm fără precedent în aproape 40 de ani, o complicație suplimentară pentru Joe Biden, care a promis că va inversa cursul inflației în timp ce se luptă să obțină aprobarea planului său gigant din domeniul social și climatic, scrie AFP.

„Este un adevărat obstacol pe drum”, a recunoscut președintele SUA în timp ce încerca să minimizeze știrile.

Creșterea prețurilor a fost de 6.8% luna trecută față de noiembrie 2020, după + 6.2% în octombrie, potrivit indicelui prețurilor de consum (IPC) publicat vineri de Departamentul Muncii. Aceasta este cea mai mare creștere înregistrată din iunie 1982.

Americanii au continuat să plătească mai mult pentru orice în ultima lună: hrană, mașini, benzină, electronice, bilete de avion și restaurante.

„Cifrele din această dimineață confirmă ceea ce știe deja fiecare familie americană: inflația este scăpată de sub control sub conducerea democraților”, a reacționat liderul republican din Senat Mitch McConnell, într-un comunicat.

Joe Biden a preferat să evidențieze tendința actuală a prețurilor mai degrabă decât cea de lună trecută.

„Evoluțiile din săptămânile care au urmat culegerii datele pentru luna trecută arată că această creștere a prețurilor și a costurilor încetinește”, a spus el într-un comunicat, recunoscând însă că există o problemă.

Vestea vine la dor o zi după

ce rata șomajului a ajuns în SUA la cel mai scăzut nivel din ultimii 52 de ani.

Departamentul de muncă al SUA a înregistrat doar 184.000 de cereri săptămâna trecută, cel mai mic număr din septembrie 1969, când 182.000 de americani cereau ajutor de șomaj.

Numărul a fost de asemenea mai mic decât cele mai optimiste prognoze ale economiștilor, dovadă că America își recuperează locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei, că angajatorii au nevoie de muncitori și că potențialii candidați au numeroase opțiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro