Sari direct la conținut

VIDEO Concluziile întâlnirii Putin-Macron: Președintele francez îi oferă lui Putin „garanții concrete de securitate” / ”Ideile lui Macron pot face lucrurile să evolueze”

HotNews.ro
Vladimir Putin si Emmanuel Macron, tete-a-tete la Kremlin, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia
Vladimir Putin si Emmanuel Macron, tete-a-tete la Kremlin, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

După 5 ore de dialog cu președintele francez Emanuel Macron, Vladimir Putin a insistat asupra faptului că trebuie ca Rusia să primească garanții de securitate ferme și a lăudat relațiile economice dintre cele două țări. Putin a apreciat ideile președintelui francez pentru detensionare, dar nu a vrut să le facă publice. Macron a văzut această întâlnire ca pe un punct important în detensionarea situației de la granița Ucrainei.

„Președintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea de a se angaja în această logică și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat președintele francez, evocând „termeni de convergență” dintre Rusia și Franța, fără a detalia.

„Unele dintre ideile sale, propunerile sale (…) sunt posibile să pună bazele unui progres comun”, a spus Putin, în timp ce a considerat că este prematur să le expună public.

Acesta și-a luat angajamentul de a face toate eforturile pentru a găsi calea către compromis:

„De partea noastră, vom face totul pentru a găsi compromisuri care să poată satisface pe toată lumea”, a spus el, asigurând că nici el, nici Macron nu vor un război Rusia-NATO care „nu ar avea învingător”.

Putin a reluat acuzațiile la adresa NATO care ”este agresivă” și caută să se extindă la granițele ei:

1.”Vreți garanții de securitate pentru Ucraina, dar nouă cine ne oferă aceste garanții?! Extinderea NATO reprezintă un risc pentru întreaga lume, nu doar pentru Rusia.

2. Să nu se aducă rachete la granițele noastre. Dacă NATO este o organizație defensivă, așa cum se spune, de ce încalcă principiile din 1997?”

Macron a văzut această întâlnire ca pe un punct important în detensionarea situației de la granița Ucrainei și i-a oferit liderului de la Kremlin garanții concrete de securitate:

  • ”Avem timp să rezolvăm tensiunile pe cale diplomatică. Vom avea discuții și în perioada următoare cu partenerii europeni, cu SUA, cu președintele Zelenski. Trebuie să stabilim niște garanții de securitate pentru pacea în regiune”, a declarat Macron.
  • ”I-am spus președintelui Putin despre îngrijorările mele legat de trupele ruse din Belarus, dar m-a asigurat că nu se întâmplă nimic. I-am făcut câteva propuneri pentru a avansa discuțiile, iar în următoarele săptămâni vom dezvolta aceste propuneri pentru a obține garanții de securitate pe termen scurt și lung în Europa. Sunt sigur că vom găsi o viziune colectivă pe care toti europenii, americanii și rușii să o împărtășească”.
  • „Președintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea de a se angaja în această logică și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat președintele francez, evocând „termeni de convergență” dintre Rusia și Franța, fără a detalia.
  • ”Cel de-al treilea subiect a fost legat de acordurile internaționale pentru a ne asigura că acestea vor fi implementate strict. Președintele Putin își va asuma acele angajamente și își va retrage anumite propuneri care nu erau în concordanță. Același lucru îl va face și președintele Zelenski”
  • Macron l-a lăudat pe Putin pentru faptul că au fost eliberați 8 prizonieri din conflicul Armenia-Azerbaidjan, pentru siguranța de la granițe în timpul crizei migranților de la granița Beralus-Polonia, precum și pentru deschiderea avută în dosarul nuclear iranian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro