Primul caz în care un producător de arme este găsit răspunzător de un masacru în SUA: Remington, obligat să plătească despăgubiri de 73 de milioane de dolari
Producătorul american de arme Remington le va plăti 73 milioane de dolari familiilor a cinci adulţi şi patru copii ucişi în masacrul petrecut în 2012 la şcoala elementară Sandy Hook din Newton, statul Connecticut, potrivit AFP şi Reuters.
Acesta este primul caz în care un producător de arme este găsit răspunzător de un masacru în Statele Unite.
- „Reclamanţii informează că între părţi a fost încheiat un acord de despăgubire”, se arată în documentul judiciar publicat marţi de familiile victimelor.
Cele nouă familii din Newton au dat în judecată în 2014 Remington Arms şi au petrecut ani în instanţe încercând să tragă la răspundere compania, în pofida unei legi americane care îi protejează pe producărorii şi comercianţii de arme de majoritatea proceselor civile. Reclamanţii au găsit însă o cale de a ocoli această protecţie, arătând că marketingul cu care compania şi-a promovat armele de foc a contribuit la masacru.
Ei au acuzat compania şi filiala sa Bushmaster că au vândut în cunoştinţă de cauză puşca semiautomată AR-15, o armă de tip militar „deloc adaptată” unei utilizări civile. Aceasta a fost folosită de Adam Lanza pentru a ucide 26 de persoane, printre care 20 de copii, în 14 decembrie 2012, în şcoala Sandy Hook, după ce mai întâi bărbatul îşi omorâse mama acasă.
Arme de acelaşi tip au fost folosite şi de autorii masacrelor de la Las Vegas în 2017 (58 de morţi) şi Parkland, statul Florida, în 2018 (17 morţi).
- „Când militarii căută cea mai bună armă, cea mai ucigaşă, mai distrugătoare şi cea care ar putea fi utilizată de soldaţii noştri dacă ar trebui să-i ucidă pe inamicii ţării şi ai libertăţii noastre, ar alege AR-15”, a declarat avocatul familiilor, Joshua Koskoff, într-o conferinţă de presă.
În martie 2019, Curtea Supremă din Connecticut hotărâse că Remington Arms poate fi judecată pentru a se stabili dacă reclamele sale la puşca de asalt aveau o responsabilitate în agresiunile armate soldate cu numeroase victime.
La audierea din noiembrie 2017, avocatul Koskoff s-a bazat mai ales pe marketingul Bushmaster, care prezenta AR-15 drept o armă de asalt. „Această armă nu a fost promovată pentru sport sau autoapărare”, a argumentat avocatul. (Sursa: Agerpres)