Sari direct la conținut

Primul semnal că Germania s-ar putea decupla de gazele naturale rusești, dat de Ministerul Apărării de la Berlin

HotNews.ro
Christine Lambrecht, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
Christine Lambrecht, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

​Ministrul apărării al Germaniei, Christine Lambrecht, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Comentariile lui Lambrecht vin după ce Ucraina a dezvăluit atrocitățile comise de trupele rusești în localitățile din care s-au retras sau au fost împinse afară de forțele armate ale Ucrainei.

„Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat duminică ministrul Christine Lambrecht, într-un interviu pentru televiziunea publică germană ARD.

Germania, dependentă de gazele naturale rusești

Berlinul a rezistat până acum apelurilor tot mai numeroase de a impune un embargou asupra importurilor energetice din Rusia, motivând că economiile germană şi ale altor state europene sunt prea dependente de aceste livrări.

Cancelarul Olaf Scholz a avertizat într-un discurs ținut în Bundestag pe 23 martie împotriva unei opriri grăbite a livrărilor de petrol și gaze din Rusia, afirmând că acest lucru ar duce la o recesiune în Germania.

Ministrul economiei Robert Habeck a declarat la rândul său 4 zile mai târziu că Germania se pregătește să renunțe la importurile de petrol și cărbune din Rusia până la sfârșitul anului, afirmând însă că măsura nu este deocamdată sustenabilă în cazul gazelor naturale.

Rusia asigură 40% din necesarul de gaz al Europei.

Uniunea Europeană lucrează la noi sancțiuni împotriva Rusiei

Christine Lambrecht a afirmat însă că acum miniştrii UE trebuie să ia în discuţie o interdicţie, potrivit unei postări pe Twitter a ministerului său. Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut duminică, la rândul său, sancţiuni şi mai dure împotriva Moscovei, dar fără a menţiona sectorul energetic.

„Cei responsabili de aceste crime de război trebuie traşi la răspundere. Vom înăspri sancţiunile contra Rusiei şi vom ajuta şi mai mult Ucraina să se apere singură”, a scris ea pe Twitter.

Uniunea Europeană lucrează de ceva vreme la sancţiuni suplimentare, dar comisarul pentru energie, Paolo Gentiloni, a declarat sâmbătă că măsurile adiţionale nu vor afecta sectorul energetic.

Atrocitățile armatei ruse în Ucraina au șocat opinia publică internațională

Ucraina a afirmat sâmbătă că a preluat controlul complet în regiunea Kiev pentru prima dată de când Rusia a declanşat invazia la 24 februarie. Primarul din Bucea, un oraş eliberat situat la 37 km nord-vest de capitală, a spus că 300 de locuitori au fost ucişi de armata rusă.

Ministerul rus al Apărării a negat acuzaţia, spunând că imaginile video şi foto care arătau cadavre la Bucea sunt „doar o altă provocare” a Kievului.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut ca organizaţiilor internaţionale precum Comitetul Internaţional al Crucii Roşii să li se permită accesul în zonele afectate pentru a documenta în mod independent ceea ce el a descris drept atrocităţi.

Urmărește ultimele evoluții din a 40-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro