Sari direct la conținut

Comisia Europeana ar putea emite recomandarea privind calitatea de țară candidată UE a Ucrainei în iunie – Ursula von der Leyen

HotNews.ro
Comisia Europeana ar putea emite recomandarea privind calitatea de țară candidată UE a Ucrainei în iunie – Ursula von der Leyen

Comisia Europeană vizează să emită o recomandare privind gradul de conformare a Ucrainei cu criteriile necesare de aderare la Uniunea Europeană în iunie, potrivit unei postări a președintei Urusla von der Leyen.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o videoconferință cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a anunțat că a trimis a doua parte a chestionarului pentru obținerea statutului de țară candidată la UE, potrivit biroului președintelui ucrainean.

Trimiterea răspunsurilor în sine este „de asemenea o mică victorie pentru echipa noastră”, a spus el, potrivit unui comunicat emis de birou.

Obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE este „de mare importanță pentru poporul ucrainean și pentru forțele noastre armate, care își apără patria”, i-a spus el luni Ursulei von der Leyen.

„Așteptăm luarea în considerare și concluziile Comisiei Europene. Aș dori ca aceste concluzii să fie pozitive. Și aș dori ca aceste concluzii să fie furnizate mai rapid datorită dvs.”.

Comisia Europeană vizează să-și emită luna viitoare opinia privind aderarea la UE a Ucrainei, a declarat președintele acesteia, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

Von der Leyen, care s-a angajat anterior să încerce să accelereze cererea Ucrainei de a deveni membru al UE, a scris pe Twitter că a vorbit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski pentru a discuta despre „calea europeană” a țării sale.

Ea a adăugat că „așteaptă cu nerăbdare să primească răspunsurile la chestionarul de aderare la UE”.

Cu toate acestea, obţinerea statului de ţară candidată la aderarea la UE este, în principiu, un proces complex, care durează de obicei mai mulţi ani.

În afară de acest lucru, este necesar un acord unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective – un lucru dificil de demonstrat de către o ţară aflată în război.

Președintele francez Emmanuel Macron a propus luni crearea unei „comunități politice europene” care ar putea permite tututor țărilor din afara Uniunii Europene, în special Ucrainei, de a se alătura, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „zeci de ani”.

Urmărește ultimele evoluții din a 75-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro