Sari direct la conținut

Berlinul cere Ankarei să respecte suveranitatea insulelor grecești

HotNews.ro
Nave de razboi din Turcia, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Nave de razboi din Turcia, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a respins vineri, la Atena, pretențiile teritoriale ale Turciei asupra insulelor grecești din Marea Egee, făcând apel la Ankara să respecte suveranitatea Greciei, cu câteva ore înainte de vizita sa în Turcia, potrivit AFP.

„Insulele grecești Lesbos, Chios, Rodos și multe altele sunt teritorii grecești și nimeni nu are dreptul să pună la îndoială acest lucru”, a declarat diplomata germană alături de omologul său grec Nikos Dendias, în cea de-a doua zi a vizitei sale în capitala Greciei.

Grecia și Turcia, țări de frontieră și membre ale NATO, s-au confruntat dintotdeauna în privința spațiului aerian și a zonelor maritime din Marea Egee, unde tensiunile au fost intensificate recent de descoperirea unor bogate rezerve de gaz.

În ultimele luni, Ankara a amenințat că va contesta suveranitatea Greciei asupra insulelor sale din Marea Egee dacă va continua să staționeze trupe acolo.

Guvernul german „nu va lăsa niciun dubiu că suntem alături de Grecia”, a declarat ministrul german, pledând pentru dialog între cele două țări vecine și pentru „respectarea suveranității fiecăreia dintre ele”.

„Pentru mine, este clar că trebuie să rezolvăm conflictele dintre partenerii NATO prin dialog”, a declarat Annalena Baerbock, care urma să se deplaseze vineri după-amiază în Turcia pentru o vizită de două zile.

„Certurile din rândurile Alianței sunt exact ceea ce dorește președintele rus Vladimir Putin”, a declarat ea într-o conferință de presă comună.

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a criticat livrarea planificată a unor submarine germane către Turcia.

„Cu aceste submarine, există un mare risc ca echilibrul de putere în estul Mediteranei să fie destabilizat” și asta „în favoarea unei țări care, deși membră a NATO, a lansat (o amenințare de război) împotriva Greciei”, a declarat el după discuțiile cu omologul său german.

Dendias îi scrisese deja în 2020 fostului șef al diplomației germane, Heiko Maas, cerându-i să blocheze vânzările de submarine, fregate și avioane către Turcia.

Ankara a înființat o societate mixtă cu compania germană Thyssen Krupp Marine Systems pentru a construi șase submarine în Turcia. Turcia încearcă, de asemenea, să cumpere noi avioane de luptă F-16 din SUA și a acuzat lobby-ul greco-american de la Washington că încearcă să blocheze acest proces.

La rândul său, Atena a semnat recent un acord de mai multe miliarde de euro cu Franța pentru a cumpăra avioane de luptă Rafale și fregate Belharra și se pregătește să comande cel puțin o escadrilă de avioane de luptă americane F-35 în viitorul apropiat.

În ceea ce privește chestiunea despăgubirilor germane, Nikos Dendias a reamintit că Atena și-a menținut cererea de despăgubiri pentru perioada de ocupație germană dintre 1941 și 1944. Dar Annalena Baerbock a reafirmat poziția Berlinului, care nu vede niciun temei juridic pentru astfel de cereri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro