Ce conține marele plan social și climatic al lui Biden: 370 de miliarde de dolari pentru energia verde
Guvernul american a anunțat că are în vedere un nou plan de reducere a costului medicamentelor și a sumelor cheltuite pe medicamente. Se așteaptă ca noul plan să fie aprobat vineri de Congresul american, dar acesta nu este încă complet, potrivit AFP.
370 de miliarde de dolari pentru climă
Aceasta este cea mai mare investiție realizată vreodată în Statele Unite în lupta împotriva schimbărilor climatice.
În loc de sancțiuni împotriva poluatorilor, proiectul de lege prevede o serie de stimulente financiare pentru a orienta economia americană către surse de energie care nu folosesc combustibili fosili. Au fost prevăzute o serie de credite fiscale pentru producătorii și consumatorii de energie eoliană, solară și nucleară.
În cadrul acestei reforme, un american va primi până la 7.500 de dolari sub formă de credite fiscale pentru achiziționarea unei mașini electrice. Instalarea de panouri solare pe acoperiș va fi acoperită în proporție de 30%.
Aproximativ 60 de miliarde de dolari sunt, de asemenea, alocate pentru construcția de turbine eoliene, panouri solare și vehicule electrice în SUA.
Aceeași sumă este alocată unei serii de programe de sprijinire a celor mai sărace gospodării în tranziția lor energetică, în special prin renovarea locuințelor lor.
De asemenea, reforma include investiții masive pentru a face pădurile mai rezistente la incendiile care fac ravagii în țară și pentru a proteja zonele de coastă de uragane.
Acest proiect ar trebui să permită Statelor Unite să își reducă emisiile de CO2 cu 40% până în 2030 față de 2005.
64 de miliarde de dolari pentru sănătate
Cea de-a doua parte a acestui plan de investiții majore este menită să corecteze parțial inegalitățile uriașe în ceea ce privește accesul la asistență medicală în Statele Unite, în special prin reducerea prețului medicamentelor.
Medicare, un sistem public de asigurări de sănătate pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cele cu cele mai mici venituri, va putea pentru prima dată să negocieze prețurile anumitor medicamente direct cu companiile farmaceutice, obținând astfel prețuri mai competitive.
De asemenea, planul va obliga companiile farmaceutice să ofere reduceri consumatorilor pentru anumite medicamente ale căror prețuri cresc mai repede decât inflația.
De asemenea, proiectul de lege ar prelungi până în 2025 protecțiile din Affordable Care Act, emblematica politică de asigurări de sănătate mai bine cunoscută sub numele de „Obamacare”, legea semnată de Barack Obama.
Companiile mari impozitate cu 15%
În paralel cu aceste investiții masive, legea de reducere a inflației, așa cum este numită, intenționează să reducă deficitul public prin adoptarea unei cote minime de impozitare de 15% pentru toate companiile ale căror profituri depășesc un miliard de dolari.
Această nouă taxă este menită să împiedice unele companii mari să folosească lacune fiscale care le-au permis să plătească mult mai puțin decât cota teoretică.
Se estimează că această măsură ar putea genera venituri de peste 258 de miliarde de dolari pentru guvernul federal al SUA în următorii 10 ani.