UE lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza utilizării dronelor sale de către Rusia
Uniunea Europeană lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului, care ar putea veni chiar în această săptămână, din cauza folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, a declarat un diplomat european pentru CNN.
Aceste eforturi în curs de desfășurare ale UE vin în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute despre dronele iraniene în timpul unei reuniuni cu ușile închise, miercuri, la New York.
Dar diplomații avertizează că nu se așteaptă ca ei să poată obține noi sancțiuni prin Consiliul de Securitate, deoarece acestea vor fi supuse veto-ului Rusiei.
Departamentul de Stat a declarat că SUA ar „saluta” sancțiunile UE împotriva Iranului pentru furnizarea de drone către Rusia pentru invazia sa în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că SUA „se coordonează îndeaproape cu UE”, dar nu a vrut să intre în detaliile acestor discuții.
„Aș dori să remarc și să reiterez din nou că Statele Unite continuă să aibă la dispoziție instrumente practice, agresive și utile pentru a trage Iranul la răspundere”, a declarat Patel, „și ne-ați văzut luând aceste măsuri în ceea ce privește activitatea malignă iraniană”.
Iranul continuă să insiste că nu dă drone Rusiei și că s-a opus mereu continuării războiului din Ucraina
Oficialii iranieni neagă rapoartele care susțin că țara trimite arme, inclusiv drone militare, Rusiei pentru războiul din Ucraina, calificându-le drept „neadevărate”, potrivit CNN.
Iranul „s-a opus întotdeauna continuării războiului [din Ucraina]„, a declarat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, adăugând că Iranul este pregătit să discute cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzații, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe.
Reuters a relatat mai devreme marți, citând doi oficiali iranieni și doi diplomați iranieni, că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, precum și drone suplimentare.
Promisiunile au fost făcute atunci când mai mulți oficiali iranieni au vizitat Moscova în octombrie, potrivit Reuters.
„Rușii au cerut mai multe drone și acele rachete balistice iraniene cu precizie îmbunătățită, în special familia de rachete Fateh și Zolfaghar”, a declarat pentru Reuters unul dintre diplomații iranieni, care a fost informat despre călătorie.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că a văzut rapoartele, dar că nu „are informații care să le confirme în acest moment”.
Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al „falimentului său militar și politic”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marți seară.
Ucraina a raportat, în ultimele săptămâni, o serie de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană.
Iranul a negat de mai multe ori în această lună că furnizează arme Rusiei.
NATO va livra Ucrainei sisteme anti-drone în următoarele zile
NATO va livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană în următoarele zile, pentru a ajuta țara să se apere împotriva dronelor, inclusiv cele iraniene, pe care Rusia le folosește pentru a ținti infrastructura critică, a anunțat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
„Cel mai important lucru pe care îl putem face este să respectăm ceea ce au promis aliații, să intensificăm și să livrăm și mai multe sisteme de apărare aeriană”, a spus el.
„NATO va livra în următoarele zile sisteme anti-drone, pentru a contracara tocmai amenințarea acestor drone, inclusiv a celor din Iran”, a precizat Stoltenberg.
Ucraina a afirmat că atacurile efectuate cu „roiuri” de drone au distrus aproape o treime dintre centralele sale electrice în ultima săptămână, după ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii ucrainene departe de linia frontului, după ce a suferit o serie de eșecuri militare în fața trupelor ucrainene.
Kremlinul susține că nu știe dacă armata rusă folosește drone iraniene în Ucraina
Kremlinul a susținut marți că nu „deține informații” despre folosirea unor drone de fabricație iraniană în „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei.
Comentariul a fost făcut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce a fost întrebat în timpul conferinței sale zilnice de presă cu privire la informațiile potrivit cărora forțele armate ruse au folosit drone primite din partea Iranului în atacurile lansate luni împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene.
Jurnaliștii acreditați la Kremlin l-au întrebat explicit pe Peskov dacă Rusia a cumpărat drone din Iran.
„Nu, nu avem astfel de informații. Echipamentul rusesc este folosit, știți despre el asta, cu nume rusești. Toate celelalte întrebări pot fi adresate Ministerului Apărării”, a răspuns Peskov.
Dronele iraniene Shahed 136 sunt numite „Gerad-2” de forțele armate ale Rusiei.
Presat asupra subiectului de către jurnaliștii de la Moscova, Peskov a răspuns din nou că „nu, nu avem astfel de informații”.
Iranul a negat din nou luni că a furnizat drone forțelor armate ruse, în pofida numeroaselor fotografii și înregistrări video care atestă folosirea lor de către Rusia în războiul din Ucraina.
Statele Unite au avertizat încă din vară că Moscova a cerut Iranului sute de drone militare pe care să le folosească în Ucraina.
Teheranul a dat asigurări că nu va vinde UAV-uri militare Moscovei însă doar o zi mai târziu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a prezentat imagini din satelit care arată drone iraniene inspectate de o delegație rusă încă de pe 8 iunie.
La sfârșitul lunii august, un oficial al administrației de la Washington afirma că aceste drone din seria Mohajer-6 și Shahed au ajuns deja în Rusia
Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.