Sari direct la conținut

Rusia intră în recesiune la nouă luni de la începerea ofensivei din Ucraina / „Sancțiunile sunt foarte puternice”

HotNews.ro
Elvira Nabiullina, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Elvira Nabiullina, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia a intrat tehnic în recesiune la aproape nouă luni de la începutul ofensivei militare din Ucraina, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) de 4% în trimestrul al treilea, potrivit unei prime evaluări publicate miercuri, informează AFP.

Agenția de statistică Rosstat a anunțat aceste cifre în urma unui al doilea trimestru deja afectat (-4,1%) de sancțiunile occidentale dure luate în primăvară pentru a pedepsi Moscova.

După două trimestre negative consecutive, Rusia se află acum într-o recesiune tehnică, conform definiției utilizate în mod obișnuit. Precedentul a avut loc în 2020 – începutul anului 2021, un an marcat de pandemia Covid-19.

Importuri și exporturi limitate, deficit de personal exacerbat de mobilizarea militară, dificultăți în aprovizionarea cu piese de schimb… problemele cu care se confruntă în prezent companiile rusești sunt numeroase.

Din punct de vedere structural, economia rusă este mai dependentă ca niciodată de hidrocarburi, care asigurau aproximativ 40% din veniturile federale.

Potrivit lui Boris Titov, reprezentantul Kremlinului pentru antreprenori, aproape o treime din cele 5.800 de companii rusești chestionate recent și-au văzut veniturile scăzând în ultimele luni.

Iar mobilizarea a 300.000 de rezerviști, anunțată pe 21 septembrie de Vladimir Putin, a afectat o treime din companii, potrivit acestui sondaj citat de cotidianul Kommersant. Aceasta este o proporție semnificativă, în ciuda eforturilor guvernului de a sprijini financiar companiile în cauză.

Situația a continuat să se deterioreze, în special în sectoarele comerț cu ridicata și cu amănuntul, inginerie mecanică și metalurgie, a comentat pentru AFP Dmitri Polevoï, director de investiții al Loko Invest din Moscova.

Acest expert în economia rusă se aștepta, la fel ca majoritatea observatorilor, la o scădere de aproximativ 4,5% între iulie și septembrie.

Țiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Restructurare, dar departe de previziunile apocaliptice

Deși activitatea se contractă, Rusia a rezistat avalanșei de sancțiuni mai bine decât se aștepta pentru moment. Autoritățile au limitat mai întâi pagubele prin adoptarea unor măsuri monetare stricte, apoi au profitat de creșterea prețurilor la hidrocarburi, în special la petrol, care este mai ușor de exportat.

Antreprenorii au improvizat, de asemenea, pentru a se aproviziona, ocolind sancțiunile, trecând prin țări terțe.

Potrivit unei previziuni a Băncii Centrale a Rusiei din 8 noiembrie, PIB-ul ar trebui să se contracte cu aproximativ -3,5% pe parcursul întregului an 2022, departe de previziunile apocaliptice avute în vedere în primăvară.

Cifre bune ale ocupării forței de muncă

Țara se află în continuare, în mod oficial, la nivelul de ocupare deplină a forței de muncă, cu o rată a șomajului de 3,9% în septembrie, potrivit agenției de statistică Rosstat.

După ce a majorat dobânda sa cheie la 20% în urma primelor sancțiuni, Banca Centrală a Rusiei (CBR) a stabilit-o la 7,5% de la jumătatea lunii septembrie și nu intenționează să o modifice până la sfârșitul anului.

Această măsură este un semn al „restructurării” în curs a economiei rusești, potrivit șefei CBR, Elvira Nabioullina.

„Și nu toate sectoarele sunt afectate în același mod” de sancțiunile occidentale, a declarat pentru AFP Valeri Mironov, economist la renumita Școală Superioară de Economie (HSE) din Moscova.

Giganții tehnologici ruși VK și Yandex, de exemplu, au anunțat o creștere puternică a cifrei de afaceri în al treilea trimestru: plecarea multor concurenți străini și interzicerea de către autoritățile ruse a principalelor rețele de socializare americane le-au permis să-și consolideze poziția pe piața națională.

Gazprom, companie de stat la ordinele lui Putin Foto: Gazprom

„Sancțiunile sunt foarte puternice”

În septembrie, inflația s-a situat la 12,63% în ritm anual, în scădere de mai multe luni, potrivit cifrelor publicate la începutul lunii octombrie de Rosstat.

Dar, după toate calculele, cel de-al patrulea trimestru se anunță a fi cel mai complicat. „PIB-ul ar putea scădea și mai mult, cu până la 7%”, preconizează Dmitri Polevoï.

„Problemele există deja, în mod evident, dar vedem de fapt efectele lor reportate în 2023”, observă Valery Mironov.

„Sancțiunile sunt foarte puternice”, a declarat Nabiullina pe 8 noiembrie. Potrivit acesteia, „impactul lor asupra economiei rusești și mondiale nu trebuie subestimat”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro