Sari direct la conținut

Saci cu bani, găsiți acasă la Eva Kaili. Scandalul corupției din Parlamentul European naște dezbateri privind regulile etice din Legislativul UE

HotNews.ro
Vicepresedinta PE Eva Kaili, retinuta intr-un dosar de coruptie, Foto: Buissin/EUC / Zuma Press / Profimedia
Vicepresedinta PE Eva Kaili, retinuta intr-un dosar de coruptie, Foto: Buissin/EUC / Zuma Press / Profimedia

Scandalul de corupție în care este implicată vicepreședinta Parlamentului European Eva Kaili și alte patru persoane, care au fost reținute în cadrul unei anchete privind mita din partea Qatarului, a stârnit sâmbătă reacții foarte puternice la Bruxelles, aleșii și ONG-urile solicitând o dezbatere urgentă privind îmbunătățirea regulilor de etică în această instituție majoră a UE, relatează AFP.

„Acesta nu este un incident izolat”, a spus Transparency International. „De câteva decenii, Parlamentul a permis să se dezvolte o cultură a impunității (…) și o absență totală a controlului etic independent”.

Acest control în instituție este „defectuos”, a adăugat pe Twitter Alberto Alemanno, profesor de drept la Colegiul Europei din Bruges.

Va renunța Eva Kaili la locul său în Parlamentul European?

Cinci persoane au fost reținute vineri, la Bruxelles, după cel puțin 16 percheziții în cadrul unei anchete privind suspiciunile că „o țară din Golf că influențează deciziile economice și politice ale Parlamentului European, prin plata unor sume substanțiale de bani sau prin oferirea de cadouri semnificative”.

Procuratura federală nu a dat numele țării, dar o sursă judiciară familiarizată cu chestiunea a confirmat pentru AFP că este vorba de Qatar, după cum au dezvăluit Le Soir și Knack.

„Orice acuzație de conduită greșită a statului Qatar demonstrează o dezinformare gravă”, a declarat sâmbătă un oficial guvernamental Qatar pentru AFP.

Scandalul a izbucnit în mijlocul Cupei Mondiale din 2022, în timp ce țara organizatoare trebuie să depună eforturi pentru a-și apăra reputația criticată pentru încălcarea drepturilor omului, în special a lucrătorilor.

Mai presus de toate, dosarul a căpătat o dimensiune suplimentară atunci când a fost confirmată identitatea celei de-a cincea persoane reținute vineri seara, respectiv europarlamentului grec, Eva Kaili – o fostă prezentatoare TV în vârstă de 44 de ani, care deținine și titlul de vicepreședinte al Parlamentului European.

Eva Kaili a fost deja exclusă din partidul său grec, Pasok, și suspendată din grupul Socialiștilor și Democraților din Parlament. Mai mult, ea se confruntă cu presiuni să renunțe la locul său din Parlament.

PASOK a cerut sâmbătă ca Eva Kaili să renunțe la locul ei în Parlamentul European, dar, până sâmbătă târziu, ea a refuzat să facă acest lucru. Ziarul belgian L’Echo a citat un parlamentar grec anonim care a spus că „știe că asta ar însemna ridicarea imunității parlamentare”, potrivit Ekathimerini.

Saci cu bani au fost găsiți acasă la Kaili

Kaili a fost exclusă imediat din Partidul Socialist Grec (Pasok-Kinal), care și-ar dori, de asemenea, să o vadă renunțând la locul său în Parlamentul European. Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) a anunțat că aceasta a fost suspendată „cu efect imediat”.

La fel ca Pasok, grupul europarlamentarilor Verzi a cerut demisia doamnei Kaili prin vocea copreședintelui său, belgianul Philippe Lamberts.

Sâmbătă, audierile a cinci suspecți au continuat la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului federal.

O eventuală plasare în arest preventiv de către judecătorul de instrucție trebuie să fie decisă în termen de 48 de ore de la reținere, adică cel târziu duminică.

Ancheta judecătorului belgian Michel Claise vizează fapte de „corupție” și „spălare de bani” într-un grup organizat, potrivit procuraturii.

Sâmbătă, ziarul belgian L’Echo a susținut că „mai multe pungi pline cu bancnote” au fost descoperite la locuința lui Eva Kaili din Bruxelles, pe care poliția a percheziționat-o după ce l-a surprins pe tatăl acesteia în posesia unei sume mari de numerar într-o „o valiză”.

Potrivit informațiilor confirmate AFP, cel puțin trei suspecți reținuți vineri sunt italieni sau de origine italiană: fostul europarlamentar socialist Pier-Antonio Panzeri, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CSI), Luca Visentini, precum și Francesco Giorgi, asistent parlamentar din grupul S&D, partener al doamnei Kaili.

În cursul operațiunii, poliția a confiscat „aproximativ 600.000 de euro în numerar”, precum și „echipamente informatice și telefoane mobile”, al căror conținut va fi analizat.

Cadourile sau beneficiile oferite ar putea fi legate de dorința Qatarului de a-și îmbunătăți reputația, fiind aspru criticată în ceea ce privește drepturile omului și tratamentul lucrătorilor străini.

Cum reacționează europarlamentarii la acest „scandal foarte grav”

Pe lângă cele cinci persoane reținute în Belgia, au fost două rețineri în Italia, a confirmat sâmbătă pentru AFP, la Roma, o sursă guvernamentală italiană. Este vorba de soția si fiica lui Panzeri.

Eva Kaili a mers în Qatar la începutul lunii noiembrie, unde a salutat reformele emiratului în acest sector în prezența ministrului Muncii din Qatar.

„Qatarul este lider în ceea ce privește drepturile muncii”, a mai spus Eva Kaili pe 22 noiembrie de pe podiumul Parlamentului European.

Aceste observații, care atunci au stârnit indignare în rândurile stângii, au revenit în mintea multor europarlamentari la anunțul reținerii doamnei Kaili.

Socialiștii francezi au denunțat „un scandal foarte grav”, în timp ce ecologistii Michèle Rivasi și David Cormand au subliniat „o indulgență vinovată” a anumitor social-democrați (S&D) în timpul dezbaterii privind Qatarul din ultima sesiune plenară.

Următoarea sesiune, care începe luni la Strasbourg, promite să fie foarte animată. Europarlamentarul francez Manon Aubry (stânga radicală) a cerut o nouă dezbatere pe același subiect, acuzând sâmbătă „lobby-ul agresiv al Qatarului”.

„Vom face tot ce ne stă în putere pentru a coopera cu justiția”, a scris pe Twitter președintele Parlamentului, Roberta Metsola.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro