S.O.S. România a trimis CCR sesizarea legată de încetarea mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis. Argumentele invocate de Diana Șoșoacă
Partidul S.O.S. România a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. În textul sesizării, partidul condus de Diana Șoșoacă susține că prelungirea mandatului președintelui reprezintă, de fapt, începutul unui al treilea mandat, ceea ce contravine Constituției.
„În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm să constataţi existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României, să constataţi vacantarea funcţiei, prin expirarea, la data de 21 decembrie 2024, a mandatului fostului preşedinte Klaus Werner Iohannis şi să comunicaţi cele constatate Parlamentului României, în vederea numirii preşedintelui interimar”, se arată în sesizarea S.O.S. România, citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, „mandatul începe la data depunerii jurământului de către persoana aleasă în această funcţie şi nu de la momentul alegerii şi se încheie la trecerea a exact 5 ani de la data depunerii jurământului”.
„Conform art. 81 (4) din Constituţie, „nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive”. Aceasta înseamnă, cum spune acelaşi autor, că Legea fundamentală „instituie regula potrivit căreia nicio persoană nu poate îndeplini funcţia de preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate, acestea putând fi şi succesive. Aşadar, indiferent de situaţie, o persoană nu poate exercita mai mult de două mandate de preşedinte. Regula este de strictă interpretare şi nu lasă posibilitatea alegerii. Preşedintele în exerciţiu până la data de 21 decembrie 2024, ora 24,00, a exercitat cele două mandate. (…) A mai rămâne fie şi o zi în calitate de preşedinte al României are semnificaţia începerii unui al treilea mandat, ceea ce Constituţia nu permite”, se mai arată în sesizarea S.O.S. România, care este semnată de preşedintele formaţiunii, Diana Iovanovici Şoşoacă.
S.O.S. România a formulat de asemenea scrisori către preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, solicitând să sesizeze CCR pe acelaşi subiect.
Președinta S.O.S. România, Diana Șoșoacă, a anunțat încă de duminică sesizarea CCR pe această temă, ca răspuns la invitația primită de la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele în privința desemnării unui nou prim-ministru.
Într-o conferinţă desfăşurată la Palatul Parlamentului. Șoșoacă a anunțat că nu va participa la „pseudo-consultările” de la Palatul Cotroceni.
„Îl anunţ şi pe persoana fizică Klaus Iohannis, infractor de profesie şi autor al dictaturii şi al loviturii de stat, pentru că de la el a plecat în primul rând şi prin el s-au transmis ordinele din data de 5 octombrie până în 6 decembrie, inclusiv reţinerile tuturor persoanelor care au susţinut un anumit candidat, îl anunţ că partidul S.O.S. România respectă Constituţia şi legile ţării, nu este complice la aceste infracţiuni şi nu va participa la aceste pseudo-consultări, pentru că există aici infracţiuni grave, iar noi nu vom fi niciodată complici, mai ales că în partidul S.O.S. România, aproximativ 40 la sută suntem jurişti de profesie”, a declarat Şoşoacă