Sari direct la conținut

Statul de drept în Polonia și disputa cu Bruxellesul: Legea poloneză privind funcţionarea instanţelor încalcă dreptul Uniunii Europene

HotNews.ro
Decizie a CJUE, Foto: Torsten Sukrow/SULUPRESS.DE / AFP / Profimedia
Decizie a CJUE, Foto: Torsten Sukrow/SULUPRESS.DE / AFP / Profimedia

Legea poloneză care modifică normele referitoare la organizarea instanţelor de drept comun şi la Curtea Supremă a Poloniei încalcă dreptul Uniunii Europene, a declarat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a UE, Michael Collins, citat de Reuters.

  • „Încălcarea dreptului Uniunii constă în a priva instanţele naţionale de posibilitatea de a garanta că dreptul Uniunii este aplicat în toate cauzele de o instanţă judecătorească independentă şi imparţială”, a notat avocatul general.

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie, iar judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză.

Polonia are o veche dispută cu Bruxelles-ul legat de respectarea statului de drept, aminteşte Reuters.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a inițiat o reformă a instanţelor de judecată despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenţei justiţiei. În octombrie anul trecut, Curtea de Justiţie a UE a impus ca măsură interimară o amendă de 1 milion de euro pe zi, din cauză că Polonia nu a dizolvat Camera Disciplinară pentru judecători despre care Bruxelles-ul a spus că este politizată, amenda fiind dedusă din fondurile UE pentru Polonia.

De atunci, Varşovia a înlocuit respectiva Cameră Disciplinară cu un alt organism, dar criticii spun că problema subminării independenţei judecătorilor nu a fost rezolvată.

Marţi, ministrul polonez al Afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, a anunţat că guvernul va propune noi amendamente la legea justiţiei, pentru a îndeplini cerinţele necesare în vederea obţinerii de fonduri UE de redresare post-pandemie, scrie Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro