Sari direct la conținut

Rușii care au fugit din țară au plecat cu bani cu tot: Deținerile lor în băncile străine s-a dublat anul trecut, până la un nivel record

HotNews.ro
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Valoarea banilor ținuți de ruși în bănci din străinătate s-a dublat în primele unsprezece luni din 2022, atingând un nivel record, în condițiile în care sute de mii de ruși au fugit în străinătate din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, mulți dintre ei pentru a scăpa de recrutare, transmite Reuters.

Banca centrală a Rusiei a anunțat joi că rușii dețineau 4.990 de miliarde de ruble în conturi bancare străine la 1 decembrie 2022 – echivalentul a 82 de miliarde de dolari, pe baza calculelor efectuate folosind cursul de schimb oficial al autorității de reglementare pentru acea dată.

Această cifră este mai mult decât dublă față de cele 2.230 de miliarde de ruble pe care banca centrală a spus că rușii le dețineau în conturi bancare străine la începutul anului – adică 30,6 miliarde de dolari pe baza cursurilor de schimb de la acea dată.

Sute de mii de ruși au fugit din țară anul trecut, după ce Vladimir Putin a lansat așa-zisa „operațiune militară specială” din Ucraina, a defășurat un val de reprimări contra opozanților săi interni și a lansat o campanie de mobilizare pentru a recruta peste 300.000 de oameni în armată.

Exodul lor a alimentat boom-ul economic în țările vecine, inclusiv în Armenia, Georgia și Kazahstan, unde rușii înstăriți au fugit, aducând cu ei miliarde de dolari.

Datele băncii centrale provin din transferurile internaționale, precum și din acordurile încheiate cu unele țări ex-sovietice pentru a împărtăși date privind deținerile bancare ale rezidenților străini.

Mai multe țări occidentale, printre care Marea Britanie și Germania, au încetat să mai facă schimb de date financiare cu Moscova, ca parte a pachetelor de sancțiuni contra Moscovei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro