Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare Bulgaria. Blocul reformist pro-occidental are un mic avans în faţa conservatorilor (exit-poll)

HotNews.ro
Parlamentul din Bulgaria, Foto: Valentina Petrova / AP / Profimedia
Parlamentul din Bulgaria, Foto: Valentina Petrova / AP / Profimedia

Un bloc reformist pro-occidental a câștigat duminică cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria, potrivit exit-poll-urilor, dar se așteaptă să aibă probleme pentru a forma un guvern de coaliție stabil în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Blocul reformist, care cuprinde partidele Continuăm Schimbarea (PP) și Bulgaria Democrată (DB), a câștigat aproximativ 25,3% din voturi, a arătat un exit-poling al GALLUP International, un avantaj față de blocul de centru-dreapta condus de partidul GERB al fostului premierul Boyko Borissov care avea în jur de 24,7%.

Sondajul TREND a pus PP/DB la 26,9% și GERB, împreună cu micul său partener, Uniunea Forțelor Democratice (SDS), la 26,7%.

A fost a cincea rundă de alegeri din Bulgaria în doi ani, deoarece antipatia personală dintre liderii celor două blocuri principale a împiedicat formarea unui guvern de coaliție stabil.

PP/DB îl acuză în special pe Borissov și partidul său GERB că au prezidat corupția rampantă în statul balcanic în timpul guvernării lor de un deceniu care s-a încheiat în aprilie 2021, lucru pe care Borissov îl neagă.

Eșecul formării unui guvern stabil ar putea submina speranțele Bulgariei de a adera la zona monedei euro în termen scurt și de a putea folosi în mod eficient ajutorul Uniunii Europene pentru redresarea după COVID.

Alte partide văzute intrând în parlament sunt partidul Renașterea, un partid naționalist simpatizant al președintelui rus Vladimir Putin în războiul din Ucraina, partidul etnic turc Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPC) și Partidul Socialist Bulgar, au arătat exit-pollurile.

Renașterea este pe locul trei, cu aproximativ 14,2%, potrivit Gallup International, permițându-i să joace foarte probabil un rol de important în noul parlament.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro