Întâlnire la vârf SUA-Taiwan: China amenință că armata va rămâne în „alertă maximă”
Ministerul chinez al Apărării a declarat că armata chineză își va respecta responsabilitatea și misiunea și va rămâne mereu în stare de alertă, în declarații făcute joi dimineață, după întâlnirea președintelui taiwanez Tsai Ing-wen cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, potrivit Reuters.
Ministerul a îndemnat Statele Unite să își onoreze angajamentul politic solemn luat față de China cu privire la chestiunea Taiwanului, se arată într-o declarație.
China promite un răspuns „hotărât”
China a promis joi un răspuns „hotărât” după ce președina taiwaneză Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, în Statele Unite.
„Ca răspuns la actele de conivență grav greșite dintre Statele Unite și Taiwan, China va lua măsuri hotărâte și eficiente pentru a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-o declarație publicată de agenția China Nouă.
China consideră că insula Taiwan, democratică și autonomă, este una dintre provinciile sale de recucerit, favorizând „reunificarea pașnică”, dar nu exclude folosirea forței.
În numele principiului „o singură Chină”, nicio țară nu ar trebui să aibă legături oficiale cu Beijingul și Taipei în același timp.
Doar 13 state mai recunosc Taiwanul, inclusiv Belize și Guatemala, țări din America Latină pe care Tsai le-a vizitat în timpul turneului său pentru a cimenta relația cu puținii săi aliați oficiali, după o primă oprire la New York.
„Noi nu suntem izolați”
Președinta taiwaneză Tsai Ing-Wen a salutat miercuri prezența unei delegații numeroase a Congresului SUA în timpul vizitei sale în California, despre care a spus că este o dovadă a sprijinului „de neclintit” al Washingtonului în fața Beijingului, potrivit AFP.
Președinta în vârstă de 66 de ani s-a întâlnit cu republicanul Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, în pofida amenințărilor repetate cu „represalii” din partea Chinei în ultimele săptămâni.
Beijingul a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului în august anul trecut, când democrata Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy în Camera Reprezentanților, a vizitat Taiwanul. De data aceasta, China a acuzat SUA că „se joacă cu focul”.
Un ton prudent
În acest context, McCarthy a adoptat un ton prudent. El a dat asigurări că relația dintre Taiwan și Washington este „mai puternică” decât a fost vreodată „în timpul vieții sale”.
El a fost înconjurat de un grup numeros de legislatori, atât republicani, cât și democrați, la Biblioteca prezidențială Ronald Reagan din Simi Valley, în apropiere de Los Angeles.
„Prezența lor și sprijinul lor de neclintit îi reasigură pe taiwanezi că nu suntem izolați, nu suntem singuri”, a aplaudat președinta Taiwanului, care provine dintr-un partid care susține în mod tradițional independența – o linie roșie absolută pentru Beijing.