Sari direct la conținut

Cum s-a tranșat disputa juridică între companiile germane care produc tancurile Leopard

HotNews.ro
Tancurile de luptă Leopard 2A4 pe care Spania le va trimite în Ucraina, Foto: FabiáN SimóN / Zuma Press / Profimedia
Tancurile de luptă Leopard 2A4 pe care Spania le va trimite în Ucraina, Foto: FabiáN SimóN / Zuma Press / Profimedia

Producătorii germani de armament Rheinmetall şi Krauss-Maffei Wegmann au ajuns la un acord care pune punct unei dispute juridice cu privire la cine are drepturile de proprietate intelectuală asupra Leopard 2, unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din lume, a anunţat marţi un tribunal german citat de Reuters.

Creşterea comenzilor pentru armament în contextul războiului din Ucraina, şi în special a cererii pentru tancuri Leopard din partea autorităţilor de la Kiev, a impulsionat afacerile ambelor companii.

Luna trecută însă, Krauss-Maffei Wegmann a decis să iniţieze o acţiune în justiţie după declaraţiile făcute anterior de directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger, potrivit căruia Rheinmetall deţine drepturile de proprietate asupra tancurilor Leopard 2, până la versiunea 2A4 inclusiv a acestui tanc.

Marţi, tribunalul regional din Munchen a anunțat că audierea care era programată astăzi a fost anulată ca urmare a acordului amiabil convenit de cele două companii. Tribunalul nu a oferit alte detalii, scrie Reuters, conform Agerpres.

Rheinmetall a transmis printr-un comunicat de presă că ambele părţi au încercat să soluţioneze cât mai rapid posibil disputa pentru a se întoarce la afacerile de zi cu zi. „Cu privire la declaraţiile care au făcut obiectul plângerii, nici Armin Papperger şi nici Rheinmetall AG nu doresc să sugereze că Rheinmetall AG are drepturi exclusive asupra tancului Leopard 2A4”, a precizat compania.

Fără a oferi detalii de natură financiară, Rheinmetall a precizat doar că procedurile legale au fost încheiate de comun acord.

Rheinmetall şi Krauss-Maffei Wegmann sunt deopotrivă rivali şi parteneri. Tancul Leopard 2 a fost dezvoltat iniţial de Krauss-Maffei, cum se numea compania la acea vreme, dar Rheinmetall fabrică tunul, muniţia, sistemul de control al focului şi sistemul de comandă şi control.

Creşterea cheltuielilor de apărare a ajutat Rheinmetall să afişeze rezultate record pentru anul trecut astfel că în luna martie a acestui an acţiunile Rheinmetall au fost incluse în indicele bursier DAX, care regrupează cele mai importante 40 de acţiuni cotate la Bursa de valori de la Frankfurt.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia şi până în prezent, cotaţia acţiunilor Rheinmetall s-a dublat, astfel că în prezent capitalizarea de piaţă a Rheinmetall este de 10,4 miliarde de euro.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro