Sari direct la conținut

Reacția Rusiei la scenariul livrării de F-16 către Ucraina: „Implică riscuri colosale”

HotNews.ro
Aleksandr Gruşko, Foto: Valeriy Sharifulin / Sputnik / Profimedia Images
Aleksandr Gruşko, Foto: Valeriy Sharifulin / Sputnik / Profimedia Images

Țările occidentale își vor asuma „riscuri colosale” dacă vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe Alexander Grușko, citat de agenția de presă TASS și Reuters.

Grushko a răspuns astfel la o întrebare despre implicațiile furnizării avioanelor, pe care Ucraina le-a solicitat țărilor NATO.

Reacția Rusiei: „Implică riscuri colosale”

Kievul nu a obținut încă angajamente de livrare a avioanelor, dar președintele american Joe Biden le-a spus vineri liderilor G7 că Washingtonul susține programe comune de pregătire aliată pentru piloții ucraineni pe F-16, au declarat oficiali americani de rang înalt.

„Vedem că țările occidentale aderă în continuare la scenariul escaladării. Acesta implică riscuri colosale pentru ei înșiși”, a declarat Grușko.

„În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre și dispunem de toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele pe care le-am stabilit”, a adăugat oficialul rus.

Scenariul livrării de F-16 către Ucraina prinde contur

Reacția vine după ce Joe Biden a aprobat planurile de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA. Zelenski a salutat vineri decizia „istorică” a preşedintelui american.

Biden le-a spus liderilor G7 că deciziile privind momentul, numărul și cine va furniza avioanele de luptă de generația a patra pentru ca Ucraina să le folosească în luptă vor fi luate în lunile următoare, în timp ce antrenamentul este în curs de desfășurare.

Danemarca a anunțat imediat că va contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pe avionul de luptă de fabricaţie americană F-16, după sprijinul şi „semnalul pozitiv” al Washingtonului.

Avioanele F-16 sunt „de patru sau cinci ori” mai eficiente decât cele din epoca sovietică a spus un comandant ucrainean.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro