Sari direct la conținut

VIDEO Cum se pregătesc locuitorii din satul Bulboaca, Moldova, să primească 50 de lideri europeni: „Vine Maia Sandu cu brigada”

HotNews.ro
Satul Bulboaca, Republica Moldova, Foto: Oxana Bodnar/ HotNews.ro
Satul Bulboaca, Republica Moldova, Foto: Oxana Bodnar/ HotNews.ro

Satul Bulboaca, aflat la 40 kilometri de Chișinău, va găzdui pe 1 iunie 2023 Summit-ului Comunității Politice Europene, ce va aduce în Moldova aproape 50 de președinți și șefi de guverne. Corespondenta HotNews.ro a mers în localitate să vadă cum se pregătesc oamenii pentru marele eveniment.

De aproape două luni, în localitatea Bulboaca din Republica Moldova, ce numără aproximativ cinci mii de oameni, se fac pregătiri importante: se renovează lucrări de infrastructură și clădiri, se vopsesc garduri, se face curățenie.

Pe 1 iunie, satul moldovenesc va găzdui a doua ediție a Summit-ului Comunității Politice Europene, un eveniment la care participă, atât lideri ai țărilor din UE, cât și din afara acesteia.

Scopul acestor întâlniri anuale este de a strânge legăturile, în toate domeniile, între țările Uniunii Europene și cele din vecinătatea acesteia. Ideea i-a aparținut președintelui Franței, Emmanuel Macron, iar primul summit a avut loc anul trecut, la Praga.

La evenimentul din acest an sunt așteptați cel puțin 47 de președinți și șefi de guverne și țările europene. Întâlnirea propriu-zisă va avea loc la Castelul Mimi, din Bulboaca, acolo unde se află și una dintre cele mai moderne vinării din Republica Moldova.

Cu aproape o săptămână înainte de eveniment, corespondenta Hotnews.ro a vizitat localitatea cu aproximativ o săptămână înainte și a stat de vorbă cu sătenii pentru a afla cum se pregătesc și ce așteptări au de la eveniment.

De-a lungul drumului din Chișinău spre Bulboaca pot fi observați mai mulți muncitori care fac ultimele pregătiri pentru ca oficialii europeni să meargă spre locație pe un traseu special reparat pentru eveniment. Drumul proaspăt asfaltat duce de la intrare în sat și până la Castel Mimi. Practic nu ai nevoie de navigare, drumul nou îți indică pe unde trebuie să mergi.

Primii oameni pe care i-am întâlnit la scurt timp după ce am intrat în sat, au fost doi bărbați. Unul vopsea fântână, altul – cosea iarba. Și ceilalți localnici cu care am vorbit erau la treabă: unul repara gardul, altul – făcea curățenia. Oamenii erau foarte deschiși să vorbească deși nu se opreau din lucru nici pentru o secundă.

„Pregătim fântâna. Curățim. Dăm cu var, facem să fie frumos”, a spus un bărbat din Bulboaca.

„Nu știu cine vine, nu mă interesează cine o să vină”, ne-a spus alt bărbat. „Vopsim aici. Încetișor merge, dar mai departe ce mai au de făcut, nu știu”, ne-a povestit o femeie.

„Este important că un astfel de eveniment se organizează anume la Bulboaca?” „Cred că da. Au schimbat și prin sat, au mai făcut opririle (n.r- stațiile)”, se bucură o tânără localnică.

„Au făcut fântâni, amenajăm, opriri. S-au făcut multe lucrări în sat și se mai fac”, susține bărbatul.

„Eu trag nădejde că vor lăsa un sac de bani, poate, pe la Bulboaca și vor amenaja ceva”

Drumul din Bulboaca. FOTO: Oxana Bodnar/ HotNews.ro

În ceea ce privește așteptările pe care le au de la Summitul Comunității Politice Europene, locuitorii satului spun că au multe speranțe că viața lor se va schimba spre bine.

„Personal. of, personal, eu încă nu știu ce avem, cred că tragem nădejde că vor lăsa un sac de bani, poate, pe la Bulboaca și vor mai amenaja ceva. Vor mai face ceva”, a spus un bărbat.

„Să facă ceva bine pentru popor. Noi suntem o țară… cam sărăcăcioasă. Nu avem industrie, nu avem pe ce să facem bani. Acei care au mai mulți să-i împărtășească cu noi”, ne-a declarat altul.

„Trebuie să vie din mai multe țări. La Mimi, acolo să îngrămădesc. Maia Sandu acolo, cu brigadă. Eu știu cine o să mai vină? Trebuie să fie o comisie mare din Europa”, a spus un alt locuitor al satului Bulboaca.

„Cred că prețurile o să fie bune. Nu o să fie așa de greu. Nu o să fie foame prin țara asta. Eu cred că totul o să fie bine”, și-a exprimat speranța o femeie.

Primarul satului Bulboaca, Ion Berzoi, susține că lucrările de amenajare și reparații au fost planificate, însă au fost efectuate cu o viteză mai mare, cu ocazia Summit-ului Comunității Politice Europene.

„Noi ne-am străduit să fie mai operativ, să fie mai frumos pentru data de 1 iunie. Gardurile, fântânile, stațiile, toate intrările. Noi i-am rugat frumos pe agenții economici, dacă e posibil, ca să facă mai repede, până în data de 1 (n.r.- iunie). Suma totală din bugetul nostru este de aproximativ 600 de mii de lei”, a declarat primarul localității.

În ziua evenimentului, vor fi luate măsuri speciale de securitate, așa cum se cuvine în cazul unor asemenea evenimente de amploare.

„- Oamenii vor putea să iasă la drum, să vadă pe cei care au venit?

– Da de ce nu? Doar să nu iasă pe traseu. Dar pe drum lângă poartă – nu o să încurce. Alții cred că doar în case să steie, nu e adevărat. Clar că nu o să poată intra în ziua aceea la Castel, sau undeva să circule liber”, susține Ion Bezoi.

Localnicii spun că sunt înțelegători, pentru că trebuie să aibă grijă” de înalți oaspeți. „Trebuie să avem grijă de acești oameni. Dacă o să-și bată cineva joc de dânșii, noi o să tragem o rușine mare că iată, ce țară, ce oameni răi în țara asta. Noi trebuie să susținem”, ne-a povestit un localnic.

Guvernul Republicii Moldova a alocat 6,5 milioane de lei moldovenești, echivalentul a aproximativ 340 de mii de euro pentru reparații și amenajare a infrastructurii din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro