Sari direct la conținut

Vaticanul propune oficial discuții despre renunțarea la celibat pentru unii preoți catolici

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Un document publicat de Vatican marți propune pentru prima oară în mod oficial ca episcopii catolici să discute despre oportunitatea renunțării la celibat pentru unele categorii de preoți, dar și alte măsuri considerate progresiste, relatează Reuters.

Documentul recomandă de asemenea episcopilor Bisericii Catolice să se gândească la modurile în care femeilor le pot fi acordate mai multe funcții de decizie în sânul bisericii și dacă acestora ar trebui să li se permită să devină diaconi.

În ceea ce privește celibatul clerului, documentul de 50 de pagini redactat pentru un sinod global al episcopilor propune ca bărbaților însurați să li se permită să devină preoți în zone izolate – o propunere la care papa Francisc a renunțat după o întrunire similară din 2019, dar despre care a vorbit în mod repetat de atunci.

Cel mai recent el a ridicat această problemă în luna martie, afirmând că „nu există nicio contradicţie în faptul că un preot se poate căsători” și amintind că în Biserica Catolică Orientală bărbaţii căsătoriţi pot fi preoţi.

Documentul publicat marți pare să sugereze inclusiv faptul că Biserica Catolică ar trebui să fie înțelegătoare față de persoanele aflate în relații poligame.

Când vor fi discutate subiectele avansate de Vatican

Sinodul pentru care a fost redactat documentul este pregătit de doi ani de zile, perioadă în care catolicii din întreaga lume au putut formula sugestii pentru subiectele de discuție.

O primă întâlnire a sinodului va avea loc în luna octombrie a acestui an, iar o a doua în octombrie 2024.

Documentul denumit oficial „Instrumentum Laboris” include sugestii de reflecție și discuții pentru participanți rezultate din consultările publice cu mirenii.

Practica este ca după sinod suveranul pontif să scrie o Exhortare Catolică, un document oficial în care sunt prezentate punctele sale de vedere asupra adoptării sau nu a recomandărilor.

Acest va fi redactat probabil de către papa Francisc abia la câteva după încheierea celei de-a doua runde de consultări ce va avea loc în octombrie anul viitor.

O altă întrebare avansată pentru reflecție episcopilor catolici vizează persoanele LGBT și pe cele divorțate.

„Cum putem crea spații pentru cei care se simt răniți de Biserică și evitați de comunitate, pentru ca ei să se simtă recunoscuți, primiți, liberi să pună întrebări și nu judecați? (…) Ce pași concreți sunt necesari pentru a-i primi pe cei care se simt excluși din Biserică din cauza statutului lor sau al sexualității (de exemplu, divorțații recăsătoriți, persoanele în căsătorii poligame, persoanele LGBTQ+, etc.?”, notează aceasta.

Propunerile de discuții nu înseamnă automat schimbări ale doctrinei

Învățăturile Bisericii Catolice afirmă că atracția față de persoane de același sex nu reprezintă un păcat, dar că actele sexuale homosexuale sunt. Biserica Catolică interzice poligamia însă practica este tolerată tacit în anumite părți ale Africii în care bărbații care doresc să se convertească au deja mai mult de o soție.

„Nu avem nicio agendă. Nu a existat nicio întâlnire conspirativă între cardinali despre cum să adăugăm puncte progresiste Bisericii”, a declarat într-o conferință de presă arhiepiscopul luxemburghez Jean-Claude Hollerich, după ce a fost întrebat dacă documentul nu i se pare dezechilibrat.

„Aceasta a fost o experiență de ascultare”, a adăugat el cu privire la consultările publice legate de redactarea propunerilor de discuție. Alți prelați care au participat la conferința de presă au subliniat că redactarea propunerilor nu ar trebui să fie privită ca un garant că învățăturile bisericii cu privire la moralitate și sexualitate vor fi automat schimbate.

Una dintre secțiunile documentului vizează subiectul femeilor în Biserica Catolică, un alt capitol la care papa Francisc este văzut drept progresist de elementele conservatoare din sânul acesteia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro