Sari direct la conținut

Biden și Modi laudă "noua energie" a parteneriatului lor / Gestul surprinzător al premierului indian

HotNews.ro
Narendra Modi, Foto: Agerpres/Xinhua
Narendra Modi, Foto: Agerpres/Xinhua

Premierul indian Narendra Modi a lăudat joi, la Washington, „noua energie” a parteneriatului său cu Statele Unite, respingând în același timp criticile la adresa bilanțului său în materie de drepturi și libertăți, într-un rar schimb de replici cu presa, potrivit AFP.

Liderul naționalist hindus, aflat în prima sa vizită de stat în SUA, a declarat că această zi are o „importanță deosebită”, detaliind planurile pentru o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, al explorării spațiale, al semiconductorilor și al metalelor strategice.

Președintele SUA, Joe Biden, care dorește să creeze legături mai strânse cu India pentru a face față Chinei, a lăudat relația bilaterală în cadrul unei conferințe de presă comune ca fiind „mai puternică, mai apropiată și mai dinamică ca niciodată”.

Într-o mișcare rară, dacă nu fără precedent pentru un lider care evită interacțiunile de acest gen, premierul indian i-a răspuns unui jurnalist american.

Acesta din urmă l-a întrebat despre acuzațiile de reprimare a musulmanilor și de derivă autoritară formulate de numeroase asociații și de ONU.

Discriminare”

„În valorile democratice ale Indiei nu există absolut nicio discriminare”, inclusiv pe bază de religie, a spus el.

Subiectul îl va urma pe Narendra Modi la Congresul american, unde urmează să țină un discurs.

Parlamentarii democrați, aliați ai președintelui, și-au anunțat intenția de a boicota discursul său.

Înainte de a deveni prim-ministru în urmă cu 9 ani, Narendra Modi a fost indezirabil ani de zile în Statele Unite din cauza unor „încălcări grave ale libertății religioase”.

El a fost acuzat că nu a făcut nimic, în calitate de lider al statului Gujarat, pentru a reduce violențele criminale împotriva musulmanilor.

India este angajată într-o dispută de frontieră cu China, în timp ce Joe Biden face tot posibilul pentru a-și consolida poziția în rivalitatea totală dintre Washington și Beijing.

Cu toate acestea, președintele american a dat asigurări că încă speră să se întâlnească „în curând” cu omologul său chinez Xi Jinping, pe care l-a catalogat recent drept „dictator”, spre nemulțumirea Beijingului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro