Sari direct la conținut

„Zi istorică”: Erdogan este de acord să susțină aderarea Suediei la NATO (Stoltenberg)

HotNews.ro
Recep Tayyip Erdogan, Foto: MURAD SEZER / AFP / Profimedia
Recep Tayyip Erdogan, Foto: MURAD SEZER / AFP / Profimedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de mai bine de un an, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salutând această decizie ca fiind „o zi istorică”, potrivit AFP.

„Sunt încântat să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei” parlamentului turc „cât mai curând posibil și să colaboreze cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat el după o întâlnire cu liderul turc și cu premierul suedez Ulf Kristersson, în ajunul unui summit NATO la Vilnius.

„Este în interesul tuturor ca Suedia să adere la NATO”

Și ministrul de externe al Marii Britanii a confirmat pe Twitter că Turcia a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO.

James Cleverly a declarat că aderarea țării scandinave la alianță este în interesul tuturor și ne face „pe toți mai siguri”.

„Marea Britanie salută pașii pe care Turcia i-a făcut astăzi pentru a apropia acest lucru”, a adăugat el, citat de Sky News.

Erdogan a încercat să forțeze aderarea la UE

„Turcia aşteaptă la uşa UE de peste 50 de ani, iar aproape toate ţările membre NATO sunt acum membre ale UE”, le-a spus luni Erdogan reporterilor, înainte de a pleca spre Vilnius, pentru summitul NATO.

De la Berlin, cancelarul Olaf Scholz i-a răspuns: „Suedia îndeplineşte toate cerinţele pentru aderarea la NATO”, sugerând astfel că Ankara nu îndeplineşte, în schimb, criteriile de aderare la UE. El a adăugat: „Cealaltă chestiune este una care nu are legătură cu aceasta şi de aceea nu cred că ar trebui să fie privită ca o chestiune legată”.

Erdoğan nu a precizat dacă aderarea ţării sale la UE, blocată de mult timp, este cu adevărat o nouă condiţie pentru aderarea Suediei la NATO sau dacă a fost pur şi simplu o chestiune de retorică, enunţată înainte de a pleca la Vilnius, unde aliaţii, în frunte cu preşedintele american Joe Biden, vor face presiuni asupra lui pentru a renunţa la veto.

Cu puțin timp înainte, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că pretenţia Turciei de aderare la UE nu are legătură cu aderarea Suediei la NATO, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a părut să introducă un nou obstacol pentru a fi de acord cu ratificarea aderării Stockholmului la alianţa militară occidentală, relatează The Guardian.

Ce a promis Suedia Turciei?

Luni, premierul suedez a salutat „o zi grozavă” pentru țara sa și un „pas foarte mare” după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde pentru aderarea Suediei la NATO, potrivit AFP

„Facem un pas mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia”, a declarat Ulf Kristersson într-o conferință de presă la Vilnius, unde are loc un summit NATO, precizând că este „foarte fericit” de acordul anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce a promis Suedia Turciei?

Potrivit liderului conservator, Suedia nu s-a angajat la nimic altceva decât la un acord bilateral prezentat luni seară.

Acesta din urmă stipulează că Suedia va sprijini „în mod activ” reluarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE, va contribui la modernizarea acordului de uniune vamală UE-Turcia și la liberalizarea vizelor.

„Președintele Erdogan s-a angajat ca aderarea Suediei la NATO să fie ratificată cât mai curând posibil”, a subliniat Kristersson.

Deblocarea dosarului este o veste foarte bună pentru Stockholm, care a decis să adere împreună cu Finlanda după invazia Rusiei în Ucraina.

Helsinki a reușit să devină membru la începutul lunii mai, dar veto-ul turc a blocat până acum candidatura suedeză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro