Sari direct la conținut

Problemele economice ale Argentinei au ajuns atât de mari încât „turismul de supermarket” provoacă falimente în țările vecine

HotNews.ro
Clienti intr-un supermarket din Buenos Aires, Foto: Juan Mabromata / AFP / Profimedia
Clienti intr-un supermarket din Buenos Aires, Foto: Juan Mabromata / AFP / Profimedia

Tot mai mulți uruguayeni au ajuns să traverseze granița în Argentina să cumpere mâncare și carburant ieftin în condițiile în care moneda națională a țării vecine s-a devalorizat dramatic din cauza inflației de 3 cifre, relatează Reuters.

Fenomenul provoacă însă îngrijorări și de partea uruguayană a graniței. Noelia Romero, proprietara unui supermarket de aici, a relatat pentru Reuters că vânzările scad vertiginos în condițiile în care clienții ei au început să meargă tot mai des în excursii de o zi în Argentina în căutare de chilipiruri.

„Am fost afectați puternic în ceea ce privește vânzările de alimente și produse de curățenie”, spune ea.

Magazinul lui Romero se află în Fray Bentos, un orășel aflat de cealaltă parte a râului Uruguay de orașul argentinian Gualeguaychu, locuitorii ambelor localități putând traversa ușor dintr-o parte în alta datorită podului care le leagă.

Argentina se confruntă cu o inflație de peste 100% și un pesos slab care și-a pierdut în jur de un sfert din valoarea raportată la dolar doar anul acesta, în pofida măsurilor de control strict a capitalului implementate pentru a împiedica căderea sa.

Deși și în Uruguay rata inflației este de 6%, moneda locală s-a întărit față de dolar.

Criza economică din Argentina le dă însă bătăi de cap comercianților aflați și în alte țări vecine, precum Bolivia și Chile, deoarece aceștia nu pot concura cu prețurile rivalilor lor de peste graniță, care de foarte multe ori se află la distanțe scurte de ei.

Prețuri mai mici în Argentina, falimente pentru comercianții din țările vecine

„Acolo la noi în Uruguay carburantul costă 70 de pesos (1,58 dolari) pe litru iar aici în Argentina plătim 20 de pesos (0,53 dolari), deci este mult mai bine pentru noi”, a declarat Robert de Lima, un uruguayan intervievat de jurnaliștii Reuters în timp ce era la cumpărături în orașul argentinian Gualeguaychu.

Situația a dus la falimente și creșterea vertiginoasă a șomajului în localitățile din apropierea graniței cu Argentina, forțând guvernul uruguayan să introducă în luna mai măsuri economice care să protejeze comercianții locali.

Printre acestea s-au numărat unele facilități fiscale și subvenționarea prețurilor la carburanți și medicamente.

Președintele uruguayan Luis Lacalle Pou a admis în public că există o problemă din cauza prețurilor mici din Argentina în contextul în care mai mulți guvernatori regionali au cerut guvernului să introducă o taxă de import pentru produsele aduse de peste graniță.

Abelardo Alzaibar, proprietarul unei farmacii din Fray Bentos, spune însă că și cu noile facilități introduse de guvern diferența de prețuri creează probleme „uriașe” în ceea ce privește supraviețuirea afacerii sale.

„Avem afaceri care se închid, magazine care au ajuns în datorii și niciun semn evident că situația s-ar încheia în curând”, a declarat acesta pentru Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro