China a anunţat o serie de măsuri menite să stimuleze creşterea economică
China intensifică măsurile menite să stimuleze economia, înaintea unei reuniuni cheie a Biroului Politic din această săptămână, care va analiza performanţa economică a ţării în prima jumătate a anului, transmite CNBC.
Săptămâna trecută, autorităţile au anunţat o serie de angajamente care vizează sectoare specifice sau care au rolul să liniştească investitorii privaţi şi străini cu privire la un mediu investiţional mai favorabil, dar acestea au fost în mare măsură măsuri ample, unele lipsite de detalii concrete.
Liderii chinezi au semnalat, de asemenea, în ultimele săptămâni, că este probabil să fie judicioşi şi în acordarea de sprijin economic.
Iată câteva dintre măsurile cheie eliberate de guvernul chinez în ultimele săptămâni.
Într-o declaraţie în 17 puncte publicată luni, Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC) s-a angajat să atragă mai mult capital privat pentru a participa la construcţia de proiecte naţionale majore şi proiecte cheie ale lanţului de aprovizionare industrial.
Instituţia a declarat că va sprijini investiţiile private în sectoare cum ar fi transportul, conservarea apei, energie curată, infrastructură nouă, producţie avansată şi facilităţi agricole moderne.
De asemenea, agenţia încurajează proiectele de investiţii private să creeze trusturi de investiţii imobiliare în sectorul infrastructurii, pentru a promova diversificarea activelor şi a lărgi în continuare canalele de investiţii şi finanţare pentru investiţiile private.
Banca Populară a Chinei şi Administraţia de Stat pentru Piaţa Valutară şi-au ajustat joia trecută liniile directoare de finanţare, pentru a permite companiilor să împrumute mai mult din surse străine.
NDRC a promis marţea trecută că ”va restaura şi extinde” consumul, într-un plan amplu de stimulare a creşterii, care include creşterea veniturilor gospodăriilor, îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru firmele private şi stabilizarea angajării tinerilor.
Angajamentul, transmis la conferinţa de presă lunară obişnuită a agenţiei, a venit la o zi după ce o serie de date economice dezamăgitoare au atras noi apeluri pentru politici de susţinere a creşterii economice.
Lune trecută, datele oficiale au arătat că PIB-ul Chinei a crescut în trimestrul al doilea cu 6,3% faţă de un an în urmă, sub aşteptările pieţei, de 7,3%. Economia a marcat o creştere de 0,8% faţă de primul trimestru şi a fost mai lentă decât ritmul trimestrial de 2,2% înregistrat în perioada ianuarie-martie.
Chiar şi cu o bază scăzută faţă de anul trecut, având în vedere restricţiile impuse din cauza epidemiei de Covid din Shanghai de la acea vreme, creşterea vânzărilor cu amănuntul a încetinit semnificativ în iunie, la 3,1%, faţă de un an înainte, comparativ cu 12,7% în mai.