Sari direct la conținut

​Un tribunal rus menține condamnarea la 25 de ani de închisoare a opozantului Kara-Murza

HotNews.ro
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Vladimir Kara-Murza, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Un tribunal rus a respins luni un apel al politicianului de opoziție Vladimir Kara-Murza, menținând condamnarea sa la 25 de ani de închisoare pentru „trădare”, o hotărâre deosebit de dură în mijlocul represiunii vocilor critice la adresa ofensivei din Ucraina, potrivit AFP.

„Decizia Tribunalului orașului Moscova din 17 aprilie 2023 rămâne neschimbată”, se arată în hotărârea de apel citată de agențiile de presă ruse. Atât ședința de apel, cât și procesul au avut loc cu ușile închise.

Sentința pronunțată împotriva lui Kara-Murza, care a fost unul dintre ultimii critici majori ai Kremlinului care nu se afla după gratii sau exilat în străinătate, este cea mai grea impusă unui opozant în istoria recentă a țării. În plus, potrivit susținătorilor săi, acesta are o stare de sănătate foarte precară, ca urmare a otrăvirilor din trecut.

Opozantul a fost condamnat în aprilie pentru „înaltă trădare”, pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă și pentru că a lucrat ilegal pentru o organizație „indezirabilă”.

Condamnarea dlui Kara-Murza a fost denunțată ca fiind „motivată politic” de către Statele Unite și „scandalos de dură” de către Uniunea Europeană.

Kara-Murza se declarase „mândru” de angajamentul său politic în ultimele sale declarații înainte de condamnare.

Opozantul era să moară după ce a fost otrăvit de două ori, în 2015 și 2017, tentative de asasinat pe care le atribuie autorităților ruse. Susținătorii săi sunt îngrijorați de starea sa de sănătate.

În ultimii ani, aproape toți opozanții ruși au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea sau au fost nevoiți să fugă din țară.

Cel mai cunoscut, luptătorul anticorupție Alexei Navalnîi, care ispășește deja o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru „fraudă”, este ținta unui nou proces pentru „extremism”, în care riscă 20 de ani. Judecata în acest caz este prevăzută pentru 4 august.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro