Sari direct la conținut

Kremlinul respinge vehement acuzațiile Armeniei că Rusia a abandonat-o în fața agresiunii azere

HotNews.ro
Nikol Pasinian alaturi de presedintele rus Vladimir Putin, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia
Nikol Pasinian alaturi de presedintele rus Vladimir Putin, Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a respins marți vehement acuzațiile aduse de premierul armen Nikol Pașinian potrivit cărora Rusia a eșuat în a proteja Armenia în conflictul său cu Azerbaidjanul și că își retrage trupele din zonă, relatează Reuters.

Într-un interviu publicat duminică de ziarul italian La Repubblica, Pașinian a acuzat Rusia că nu a reușit să asigure securitatea Armeniei în fața a ceea ce el a descris drept agresiunea Azerbaidjanului în legătură cu regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Premierul armen a afirmat de asemenea că țara sa simte că Rusia se retrage din zona mai largă a Caucazului de Sud.

„Vedem că Rusia, datorită unui număr de pași pe care i-a făcut sau a eșuat în a-i face, părăsește ea însăși regiunea. Ne-am putea trezi într-o bună zi să vedem că Rusia nu mai este aici”, a spus Nikol Pașinian.

El a catalogat drept o „greșeală strategică” faptul că Armenia s-a bazat doar pe Rusia pentru a-i garanta securitatea. Guvernul de la Erevan a cerut încă din luna septembrie a anului trecut Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia, să intervină inclusiv militar în conflictul cu Azerbaidjanul.

Kremlinul spune că nu poate fi de acord cu „tezele” Armeniei

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a respins marți comentariile făcute de Pașinian. Oficialul rus a amintit în timpul conferinței sale zilnice de presă că Moscova a trimis trupe de menținere a păcii în regiunea Nagorno-Karabah și a dat asigurări că Rusia va continua să joace un „rol important” în menținerea stabilității în Caucazul de Sud.

„Nu putem fi de acord cu aceste teze. Rusia este o parte integrală a acestei regiuni. Rusia joacă un rol consecvent, foarte important, în stabilizarea situației din această regiune (…) și vom continua să jucăm acest rol”, a dat asigurări el.

Pașinian mai sugerase în interviul acordat presei italiene că Moscova nu consideră că țara sa este suficient de pro-rusă și că, chiar dacă ar dori acest lucru, armata rusă nu mai poate îndeplini toate nevoile de securitate ale Armeniei din cauza propriilor nevoi în războiul din Ucraina.

Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan continuă să crească

Regiunea Nagorno-Karabah, o sursă de tensiune între Erevan și Baku de decenii, este recunoscută de către comunitatea internațională ca făcând parte din teritoriul azer, dar cei 120.000 de locuitori ai săi sunt în marea lor majoritate etnici armeni.

Regiunea și-a câștigat autonomia față de guvernul de la Baku în urma unui război de la începutul anilor 1990, însă Azerbaidjanul a reocupat părți ale teritoriului său în timpul unor noi lupte grele ce au izbucnit în 2020.

Rusia a mediat atunci un armistițiu, însă noi lupte au izbucnit la graniță de mai multe ori în anii care au urmat.

Dmitri Peskov a mai spus marți că este important ca toate părțile să respecte termenii armistițiului convenit atunci, chiar dacă tensiunile au escaladat din nou între timp.

„Rusia continuă să joace rolul garantului de securitate. Rusia nu pleacă nicăieri și nici nu face planuri să plece”, a dat asigurări el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro