Sari direct la conținut

Kremlinul respinge acuzațiile Armeniei că a abandonat-o: „Trupele ruse dau dovadă de eroism”

HotNews.ro
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Kremlinul a respins din nou luni criticile vizând trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah, răspunzându-i premierului armean Nikol Paşinian, care a calificat duminică drept „ineficiente” alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Moscova, relatează AFP și Agerpres.

„Suntem categoric împotriva tentativelor de a arunca responsabilitatea asupra părţii ruse şi a forţelor ruse de menţinere a păcii (în Nagorno-Karabah, n. r.), care dau dovadă de eroism”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, respingând orice „reproş” privind presupuse deficienţe.

„Armenia rămâne aliatul nostru, un guvern apropiat, un popor care ne este apropiat”, a adăugat el, subliniind că „dialogul” între Moscova şi Erevan continuă la diferite niveluri diplomatice „în special în aceste zile dificile”.

El a dat asigurări că Rusia va continua „să-şi îndeplinească atribuţiile”, în special „de a impune respectarea drepturilor locuitorilor din Karabah”.

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a calificat duminică drept „ineficiente” alianţele actuale ale ţării sale, într-o aluzie voalată la vechile relaţii cu Moscova, moştenite din perioada în care Armenia făcea parte din URSS.

Armenia vorbește de „trădarea” aliaților

„Armenia nu a renunţat niciodată la obligaţiile sale şi nici nu şi-a trădat aliaţii. Dar analiza situaţiei arată că sistemele de securitate şi aliaţii pe care contăm de multă vreme şi-au fixat drept sarcină să ne arate vulnerabilitatea”, a mai spus Nikol Pașinian.

Armenia face parte încă din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia, dar a dat deja semne de îndepărtare, chiar înainte de ofensiva de săptămâna trecută din Nagorno-Karabah a armatei azere.

Răcirea relației dintre Erevan și aliații săi din OTSC vine în contextul în care guvernul armean a cerut încă din septembrie anul trecut, în contextul reizbucnirii luptelor cu Azerbaidjanul, activarea articolului care prevede ca atunci când un membru este atacat să se considere că sunt atacați toți, însă solicitarea sa a fost ignorată.

Etnicii armeni din regiunea disputată Nagorno-Karabah au început duminică să își părăsească locuințele pentru a se refugia în Armenia, liderii lor vorbind de 120.000 de refugiați.

Urmărește ultimele evoluții din a 579-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro