Aleksei Navalanii, cel al cărui nume Putin nu îl rostește, se confruntă în total cu peste 30 de ani închisoare / Instanța i-a respins apelul
Cel mai important lider al opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, a pierdut marți apelul împotriva unei noi pedepse de 19 ani de închisoare care îi prelungește pedeapsa totală la peste 30 de ani, relatează Reuters.
După o audiere care a avut loc fără presă, în ciuda protestelor din partea lui Navalnîi și a avocaților săi, el l-a ascultat pe judecătorul Viktor Rogov răsfoind lista condamnărilor sale înainte de a-i spune că sentința lui a rămas neschimbată.
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, se confruntă acum cu un transfer într-o colonie penală cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penal al Rusiei.
El respinge toate acuzațiile aduse împotriva sa, care au variat de-a lungul anilor de la fraudă și sfidarea instanței la o serie de activități „extremiste”, ca încercări de a-l face să nu-l mai critice pe președintele Vladimir Putin.
Daniel Holodnîi, un tehnician TV care lucra pentru Navalnîi, a fost condamnat la opt ani de închisoare în august, în cadrul aceluiași proces. Și apelul său a fost el respins marți.
„Aleksei, ne vedem!” strigă Holodnîi după ce judecătorul a terminat de vorbit. Navalnîi și-a fluturat mâna ca răspuns.
„Pentru noi toți – colegii și prietenii lor – aceasta este o durere constantă”, a postat Leonid Volkov, asistentul Navalnîi, pe platforma X, fostă Twitter. „Și o provocare constantă: în fiecare zi să facem tot ce putem pentru a-l distruge pe maniacul de la Kremlin”.
Putin nu îi pronunță niciondată numele
Kremlinul a încercat să-l portretizeze pe Navalnîi ca fiind irelevant din punct de vedere politic, iar Putin își propune să nu-i rostească niciodată numele. Moscova l-a prezentat drept un extremist și, fără a furniza dovezi, drept o marionetă a Agenției Centrale de Informații din SUA.
Navalnîi este de departe cea mai cunoscută figură din opoziția divizată a Rusiei, susținătorii considerându-l drept o figură în stil Nelson Mandela, care va fi eliberat într-o zi din închisoare pentru a conduce țara.
Mișcarea sa politică a fost scoasă în afara legii, iar figurile centrale ale acesteia au fost arestate sau au fugit în st
răinătate, ca parte a represiunii împotriva disidenței care s-a intensificat de când Putin și-a lansat anul trecut invazia la scară largă a Ucrainei.
Vladimir Kara-Murza, un alt critic deschis al Kremlinului, care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie sub acuzația de trădare și minciuni în legătură cu războiul, a fost mutat săptămâna trecută într-o colonie penală de maximă securitate din Siberia, potrivit avocatului său.
Ultima pedeapsă de 19 ani a lui Navalnîi a fost impusă pe 4 august, după ce a fost condamnat pentru șase capete de acuzare legate de presupuse activități extremiste, pe care le-a negat.
Această condamnare vine după cei 11 și jumătate pe care îi făcea deja la colonia penală IK-6 de la Melekhovo, la aproximativ 235 km est de Moscova, sub acuzație de fraudă și alte acuzații pe care le-a respins, de asemenea, ca fiind motivate politic.
Navalnîi și-a câștigat admirația în întreaga lume pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o încercare de otrăvire cu un agent neurochimic în Siberia.
A fost arestat imediat la sosire. Kremlinul a negat că a încercat să-l omoare, Putin comentând: „Dacă cineva ar fi vrut să-l otrăvească, l-ar fi terminat”.