Marele exod din Nagorno-Karabah: Peste jumătate din cei 120.000 de etnici armeni au fugit deja din regiune / Republica separatistă anunță că se dizolvă
Mai mult de jumătate dintre cei 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah au fugit în Armenia după victoria Azerbaidjanului în operațiunea militară-fulger împotriva regiunii separatiste de pe 19 septembrie, transmite Reuters.
- UPDATE 12:26 Purtătorul de cuvânt al premierului armean Nikol Pashinyan a spus că, până acum, 68.386 de persoane au trecut în Armenia dinspre Nagorno-Karabah. Dimineață, bilanțul era de 65.036.
„Statul asigură o cazare adecvată pentru toți cei care nu au un loc de reședință prestabilit”, a precizat guvernul armean într-un comunicat.
„Republica” Nagorno-Karabah se autodizolvă
Președintele autoproclamatei Republici Nagorno-Karabah din Armenia, Samvel Shahramanyan, a semnat un decret de dizolvare a tuturor instituțiilor de stat începând cu 1 ianuarie 2024, au anunțat joi autoritățile armene din Karabah.
Republica autoproclamată va înceta să mai existe din acea zi, se arată în decret.
Baku a deschis duminică coridorul Lachin, singurul drum care leagă enclava de Armenia, la patru zile după ce separatiștii s-au predat și a fost declarată o încetare a focului, ceea ce a dus la un exod al zecilor de mii de civili care au fugit de sosirea forțelor azere.
Oficial, Nagorno Karabah, o enclavă muntoasă din Azerbaidjan care s-a separat de Baku cu sprijinul Erevanului la destrămarea URSS, avea o populație de aproximativ 120.000 de locuitori.
Fost lider al separatiștilor, arestat când încerca să scape din regiune
Un fost șef al guvernului separatist de etnie armeană din Nagorno-Karabah a fost arestat miercuri de Azerbaidjan în timp ce încerca să fugă în Armenia. Ruben Vardanyan, un bancher miliardar și filantrop, a condus guvernul separatist din Karabah între noiembrie 2022 și februarie 2023.
Soția sa, Veronika Zonabend, a scris pe Telegram că Vardanyan a fost arestat în timp ce încerca să fugă odată cu zecile de mii de armeni care părăsesc regiunea.
Serviciul de frontieră al Azerbaidjanului a declarat că acesta a fost dus în capitala Baku și predat altor agenții de stat.
Azerbaidjanul, o țară majoritar musulmană, afirmă că dorește să îi reintegreze pașnic pe armeni și că le va garanta drepturile civile, inclusiv dreptul de a-și practica religia creștină. Baku afirmă că nimeni nu îi obligă să plece.
Etnicii armeni fug de frica azerilor
Însă, având în vedere istoria sângeroasă dintre cele două părți, etnicii armeni fug de frică, abandonându-și casele și urcându-se în mașini și camioane care au umplut șerpuitul drum de munte care duce spre Armenia.
Azerbaidjanul respinge acuzațiile armenilor de epurări etnice, dar imaginile cu zeci de mii de oameni disperați care au plecat au provocat îngrijorări la nivel internațional.
Uniunea Europeană a transmis că trimite mai multe ajutoare umanitare „în semn de solidaritate cu cei care nu au avut de ales decât să fugă” – o schimbare semnificativă față de un comunicat anterior în care se referea la persoanele care „au decis să fugă”.
Raportorul special al ONU, Morris Tidball-Binz, a spus că Azerbaidjanul trebuie „să investigheze cu promptitudine și în mod independent încălcările presupuse sau suspectate ale dreptului la viață raportate în contextul ultimei sale ofensive militare din Nagorno-Karabah”.