Sari direct la conținut

Rușii din Israel preferă să stea sub bombardamentele Hamas decât să se întoarcă în „statul terorist al lui Putin”

HotNews.ro
Atac Hamas asupra teritoriului israelian, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images
Atac Hamas asupra teritoriului israelian, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

De la declanșarea războiului în Ucraina, sute de mii de ruși au emigrat din Rusia, iar câteva mii s-au mutat în Israel în cadrul unui program de repatriere prin care persoanele cu rădăcini evreiești au obținut cetățenia israeliană, notează serviciul rusesc al BBC.

După ce Hamas a atacat Israelul sâmbătă, rușii care se află în orașele aflate sub tirurile de rachete ale grupării teroriste nu se gândesc să se întoarcă în Federația Rusă.

De la invazia Moscovei în Ucraina, Israelul a devenit noua casă a mii de ruși care încearcă să scape de persecuția politică, criza economică sau să nu fie trimiși să lupte în război, notează The Moscow Times.

În prezent, mai mult de 1,3 milioane de evrei vorbitori de limbă rusă, majoritatea din Rusia și Ucraina, trăiesc în Israel, care are puțin peste 9 milioane de locuitori.

Emigrația a avut loc în valuri. Sute de mii de oameni au părăsit Uniunea Sovietică pentru Israel la sfârșitul anilor 80. Acest proces a încetinit în anii 2000 și apoi s-a accelerat din nou după 2010, când a avut loc așa-numitul „valul lui Putin”, când a crescut represiunea în Rusia.

Potrivit agenției israeliene Sokhnut, peste 66.000 de emigranți din Rusia, mai mulți decât din orice altă țară, s-au mutat în Israel între 2010 și 2019.

Următorul val de repatriere a început după invazia Rusiei în Ucraina. Anul trecut, peste 70 de mii de persoane s-au repatriat în Israel, dintre care aproximativ 60 de mii din Ucraina, Rusia și Belarus.

Potrivit Ministerului israelian de Interne, 50.900 de ruși au obținut cetățenia între 24 februarie 2022 și 23 februarie 2023.

„Mi-a fost teamă de propriul meu guvern”

Anna, o emigrantă rusă, a auzit explozii din apartamentul ei din Beersheba, un oraș din sudul Israelului, nu departe de Fâșia Gaza, care a fost lovit de tiruri de rachete în momentul în care gruparea teroristă Hamas a lansat atacul-surpriză.

„În Rusia, nu îmi era teamă de bombardamente. Mi-a fost teamă de propriul meu guvern”, a declarat Anna, care a cerut să i se folosească doar prenumele pentru a putea vorbi liber.

„Când m-am mutat în Israel, știam că ar putea zbura rachete spre noi, dar sunt sigură că guvernul de aici mă poate proteja”, a spus Anna.

Deși luptătorii Hamas au tras mii de rachete din Fâșia Gaza asupra localităților din Israel, Anna a povestit că se simte mai în siguranță acolo decât în propria țară.

„Poate părea ciudat, dar acum, când stau în apartamentul meu din Beersheba, așteptând bombardamentele, mă simt mai puțin speriată decât atunci când mergeam la mitingurile anti-război din Moscova”, a spus Anna.

„Este mai bine decât în statul terorist al lui Putin”

O activistă rusă anti-război care a fugit anul trecut din Moscova în Israel a declarat că, în ciuda atacului devastator al Hamas din weekend, se simte în continuare „mai liniștită în Israel decât la Moscova”.

„Am înțeles că există tulburări în Israel”, a declarat ea pentru The Moscow Times, sub rezerva anonimatului, din cauza preocupărilor legate de siguranța familiei sale care locuiește în Federația Rusă.

„Dar am simțit că a avea câțiva teroriști Hamas care trag ocazional cu rachete asupra noastră, sau chiar teroriști care se infiltrează în Israel cu cuțite sau arme de foc uneori, este totuși mai bine decât să stai în statul terorist al lui Putin”.

„Vom trece peste asta, există speranță”, a spus ea.

„Ce au în comun mobilizarea în Rusia și Israel?”

În urma atacului de sâmbătă comis de militanții Hamas, personalități pro-Kremlin au ironizat rușii care s-au mutat în Israel pentru că nu au vrut să fie chemați la luptă sau să trăiască într-o țară care este „în război cu un vecin”.

„Țara care nu este în război cu vecinii săi este din nou în război cu vecinii săi. Așteptăm exodul pacifiștilor ruși (din Israel, n.r.)”, a spus Margarita Simonian, redactor-șef al postului de televiziune Russia Today.

Scriitorul pro-război Zahar Prilepin a glumit spunând că este „îngrijorat” în legătură cu comediantul anti-război Maxim Galkin, care a fugit în Israel anul trecut, susținând că ar putea fi chemat în armată, după ce Israelul a lansat o mobilizare de aproximativ 360.000 de rezerviști pentru a lupta împotriva Hamas.

Considerat cel mai mare jucător de șah din toate timpurile, Garry Kasparov, rus de origine armeană-evreiască, nu a ratat ocazia să ironizeze pe X situația, relatând cel mai nou banc rusesc.

  • „Ce au în comun mobilizarea în Rusia și Israel?
  • Cozi lungi pentru zborurile spre Tel Aviv.”, a scris Kasparov.

Patru ruși morți în Israel

Până marți, Ambasada Rusiei la Tel Aviv a confirmat moartea a patru cetățeni ruși și a declarat că cel puțin alți șase sunt dați dispăruți în urma atacului Hamas.

Cu toate acestea, Moscova s-a abținut de la a susține sau a se opune în mod explicit oricăreia dintre părțile aflate în conflict, cerându-le în schimb să ajungă la o încetare a focului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că escaladarea violențelor între Israel și Hamas este un rezultat al politicilor duse de Statele Unite, pe care liderul de la Kremlin le acuză că nu au căutat o soluție pentru conflictul din Orientul Mijlociu, potrivit The Guardian.

Putin a spus că pentru soluționarea conflictului sunt necesare rezolvarea mai multor probleme, printre care și crearea unui stat palestinian liber.

„Ei cred că armata israeliană ar trebui să fie mai puțin violentă”

Deși mulți israelieni simpatizează cu palestinienii, brutalitatea atacului Hamas i-a făcut să fie mai rezervați, în timp ce societatea israeliană s-a închegat pentru a învinge grupul terorist, a declarat politologul Michael Pellivert, un repatriat rus care trăiește în Israel din 1997 și care a fost prim-secretar al Ambasadei Israelului în Rusia în perioada 2010-2013.

„Trebuie să recunoaștem că acum, în cea de-a șasea zi de război (joi, n.r.), principala emoție trăită de majoritatea rezidenților israelieni este dorința de răzbunare”, a declarat Pellivert pentru The Moscow Times.

Dar el a subliniat, de asemenea, o diviziune politică între imigranții recenți și cei care trăiesc în Israel de mulți ani.

„Cei care au venit în Israel după începerea războiului din Ucraina, în opinia mea, adoptă poziții mai moderate, mai de stânga în legătură cu Palestina”, a spus el. „Ei cred că armata israeliană ar trebui să fie mai puțin violentă și ar trebui să țină cont de preocupările umanitare.”

Pentru unii dintre rușii care au vorbit cu The Moscow Times, atacul Hamas le-a amintit de atrocitățile la care au asistat împotriva ucrainenilor în timpul invaziei Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro