Reacții internaționale la ordinul de evacuare a nordului Fâșiei Gaza: „Cerem să fie anulat” / Putin: Seamănă cu asediul nazist al Leningradului
Ordinul de evacuare emis vineri pentru locuitorii din nordul Fâșiei Gaza, un teritoriu aflat sub asediu de la atacul Hamas asupra Israelului, a fost denunțat de Iordania, Liga Arabă și Turcia și dezaprobat de ONU, care se teme de o catastrofă umanitară.
Iată care sunt principalele reacții.
ONU
„Organizația Națiunilor Unite consideră că este imposibil ca o astfel de deplasare de populație să aibă loc fără a provoca consecințe umanitare devastatoare”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.
Organizația cere ca acest ordin „să fie anulat”, a adăugat el.
Președintele palestinian
Mahmoud Abbas „respinge în totalitate strămutarea” populației din Fâșia Gaza, „deoarece acest lucru ar echivala cu o a doua Nakba („Catastrofă”, în arabă) pentru poporul nostru”, a declarat el într-un comunicat, referindu-se la cei 760.000 de palestinieni care au fugit sau au fost expulzați din casele lor în timpul războiului din 1948, care a coincis cu crearea statului Israel.
Iordania
Regele Abdullah al II-lea a avertizat împotriva „oricărei încercări de a-i strămuta pe palestinieni din toate teritoriile palestiniene sau de a provoca strămutarea lor”, potrivit unui comunicat. „Criza nu trebuie să se extindă în țările vecine și să agraveze problema refugiaților”, a adăugat el.
Liga Arabă
Ordinul dat de Israel locuitorilor din Fâșia Gaza este „un transfer forțat” și constituie „o crimă de neînțeles”, potrivit șefului Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit. El a denunțat „un act atroce de răzbunare (…) pentru a-i pedepsi pe civilii neputincioși din Gaza”, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU.
Turcia
Apelul la evacuare este „inacceptabil”, a declarat Ministerul turc de Externe. „Forțarea celor 2,5 milioane de locuitori din Gaza (…) să migreze într-o zonă extrem de limitată este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și este inumană”.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a mai declarat vineri că „tăierea apei, a electricității și a hranei pentru 2 milioane de persoane blocate pe 360 km² este contrară celor mai fundamentale drepturi ale omului”.
Egipt
Președintele Abdel Fattah al-Sissi a declarat joi că locuitorii din Fâșia Gaza ar trebui să dea dovadă de „fermitate și să rămână pe pământul lor”. El a vorbit înaintea unui ordin de evacuare a nordului Fâșiei Gaza și pe fondul unor apeluri tot mai numeroase pentru ca Egiptul să permită trecerea în siguranță a civililor care fug din Fâșia Gaza.
Rusia
Președintele Vladimir Putin a calificat drept „inacceptabil” asediul impus de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, afirmând că acesta ar putea fi „comparabil cu asediul Leningradului” de către naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Mai mult de două milioane de oameni trăiesc acolo. Nu toată lumea susține Hamas”, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă la Bișkek, în Kârgâzstan.
Statele Unite ale Americii
„Aceasta este o provocare majoră”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al președintelui american, la CNN.
„Vorbim despre un milion de oameni și un mediu foarte urban și dens. Este deja o zonă de luptă (…). Dar este clar că ceea ce (autoritățile israeliene) încearcă să facă este să evite pe cât posibil victimele civile și, de asemenea, să separe Hamas de scuturile umane”.
„I-am îndemnat pe israelieni să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a evita rănirea civililor”, a declarat secretarul de stat Anthony Blinken în cadrul unei conferințe de presă la Doha.
Președintele american Joe Biden ceruse miercuri Israelului să respecte „legile războiului” în răspunsul său.
Regatul Unit
Premierul Rishi Sunak a cerut vineri Israelului să „protejeze civilii” în răspunsul său la atacurile Hamas.
„Bineînțeles, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja civilii”, a declarat el în timpul unei vizite în Suedia.
Germania
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, aflată vineri într-o vizită în Israel, a denunțat „calculul perfid” al Hamas, care, potrivit ei, folosește populația din Gaza drept „scut”.
Ea a subliniat „imensa provocare” cu care se confruntă Israelul, deoarece „ca democrații (…) luăm în serios preceptul umanitar, protecția de bază a populației civile”.
Franța
Președintele Emmanuel Macron a îndemnat joi Israelul să răspundă „ferm”, dar „cu dreptate”.
„Israelul are dreptul de a se apăra eliminând grupările teroriste, inclusiv Hamas, prin acțiuni țintite, protejând în același timp populația civilă, pentru că aceasta este datoria democrațiilor”, a insistat el.
Uniunea Europeană
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus vineri premierului israelian, Benjamin Netanyahu, că Europa este „alături de Israel” și că Hamas este „singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă”. „Știu că reacția Israelului va arăta că este o democrație”, a declarat dna von der Leyen.