Sari direct la conținut

Franța: Un umorist de la radioul public primește un avertisment după un scheci despre Netanyahu

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Abir Sultan / AP / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: Abir Sultan / AP / Profimedia

Comediantul Guillaume Meurice a primit un „avertisment” din partea conducerii postului public de radio Radio France după un scheci în care îl compară pe premierul israelian cu un „nazist fără prepuț”, potrivit AFP.

„Am primit un avertisment și îl voi contesta în instanță”, a declarat Guillaume Meurice, confirmând o informație din Le Monde. Radio France a refuzat să comenteze când a fost contactat de AFP.

În cauză a fost o remarcă polemică la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu în emisiunea lui Charline Vanhoenacker, difuzată duminică, 29 octombrie, pe France Inter, unul dintre posturile grupului.

Sugerând o idee pentru un „costum înfricoșător” pentru Halloween, Guillaume Meurice a menționat un „costum Netanyahu”, „un fel de nazist, dar fără prepuț”.

Într-o scrisoare trimisă luni angajaților Radio France, consultată de AFP, președinta grupului public de radio și televiziune, Sibyle Veil, a reiterat „datoria de responsabilitate a mass-media, în special a unui mediu de serviciu public precum Radio France”, în contextul tensiunilor generate de conflictul din Orientul Mijlociu.

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat duminică că actele antisemite au „explodat” în Franța de la începutul conflictului, fiind înregistrate 1.040 de acte.

„Această cerere de responsabilitate (…) se aplică fiecărui angajat al Radio France, inclusiv comedianților”, a scris doamna Veil, argumentând că „nu este un obstacol în calea libertății de exprimare și a dreptului la caricatură – la care suntem foarte atașați – să facem apel la discernământ”.

Umorul „nu este menit să adauge divizare la divizare”, a adăugat șefa radioului public, care a considerat că libertatea de exprimare trebuie să fie însoțită de „capacitatea de a recunoaște, cu toată umilința, o eroare de judecată”.

„Toată lumea trebuie să fie solidară cu interesul general, trebuie să își exercite profesia cu respect pentru valorile noastre, fără a submina serviciul public și vocația sa universală. Atunci când nu este cazul, sancțiunile sunt legitime și sunt luate”, explică Sibyle Veil, fără a preciza conținutul acestor sancțiuni.

Săptămâna trecută, autoritatea franceză de reglementare în domeniul audiovizualului (Arcom) a anunțat că a fost solicitată să examineze imaginile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro