Sari direct la conținut

Scandal în Germania din cauză că grădinița Anne Frank vrea să își schime numele

HotNews.ro
gradinita Anne Frank, Foto: Peter Gercke / DPA / Profimedia
gradinita Anne Frank, Foto: Peter Gercke / DPA / Profimedia

O grădiniță din Germania este în vizorul unui scandal după ce managerului instituției a zis că vrea schimbarea numelui din „Anne Frank” în „World Explorer”. Decizia a fost criticată de membrii comunității evreiești și de politicienii locali în ultimele zile, pe fondul războiului Israel-Hamas, relatează Politico.

Discuțiile au fost „cu mult înainte de discuțiile și evenimentele actuale”, a clarificat luni comunicatul de presă primăria Tangerhütte, orașul în care se află grădinița. „Discuția a apărut la începutul anului 2023 pentru a face această schimbare fundamentală de concept vizibilă pentru lumea exterioară, dând instituției un alt nume pentru a marca în mod vizibil acest nou început fundamental”, se spune în comunicat.

Discuțiile care au loc de luni de zile au declanșat brusc o furtună în weekend, în timp ce Germania se confruntă atât cu o reapariție a antisemitismului, cât și cu problemele legate de un sentiment anti-musulman, pe măsură ce consecințele războiului dintre Israel și Hamas se răsfrâng în toată Europa.

Anne Frank – o tânără care a scris un jurnal în timp ce se ascundea în Amsterdam de forțele lui Adolf Hitler în anii 1940 – a fost una dintre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului în al Doilea Război Mondial, în timpul căruia aproximativ șase milioane de evrei au fost uciși.

Potrivit postului de televiziune n-tv, consiliul local a spus că unii părinți și angajați au solicitat schimbarea numelui. Directorul grădiniței, Linda Schichor, a spus că atât copiii, cât și părinții care provin din familii migrante nu înțeleg numele, a informat prima dată presa germană Volksstimme în weekend. „Am vrut ceva fără substrat politic”, a spus Schichor.

Andreas Brohm, primarul orașului Tangerhütte, a declarat că schimbarea numelui este în discuție, dar nu a fost încă o decizie concretă. „Nici măcar nu s-a dezbătut, asta e nebunia. (…) Este un proces în discuție, care este în desfășurare”, a declarat Brohm pentru POLITICO luni.

Planul era să găsească ceva „care are o conotație pozitivă, nu pentru că Anne Frank are o conotație negativă”, a spus Brohm.

Evreii din Saxonia-Anhalt și politicienii de rang înalt au fost revoltați de propunere.

„Cu tot respectul pentru schimbările conceptuale ale instituției și pentru faptul că povestea (nu un basm, ci o poveste adevărată) fetei evreiești este greu de înțeles pentru copiii mici (a fost la fel de greu de înțeles și acum un an și în urmă cu 50 de ani), această schimbare a numelui creează un gust amar acum”, a declarat Max Privorozki, președintele Asociației de Stat a Comunităților Evreiești din Saxonia-Anhalt, pentru POLITICO.

„Referirea la părinții cu un trecut migrator, care adesea nu înțeleg de numele Annei Frank, este cel mai bun argument împotriva schimbării numelui în special”, a spus Privorozki.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro