Sari direct la conținut

Rușii „plâng” iar de grija R. Moldova: O să devină o victimă a Occidentului, a luat calea aderării la UE, a românizării

HotNews.ro
Nikolai Patruşev, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Nikolai Patruşev, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Rusia continuă seria de luări de poziție din ultima vreme prin care arată că este deosebit de preocupată de Republica Moldova, ultima declarație venind de la secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, care susține că această țară riscă să devină o „victimă” a Occidentului pentru că „a luat calea aderării la UE, a românizării”.

„Conducerea Republicii Moldova, sub presiunea Occidentului și contrar opiniei poporului său, a luat calea aderării la UE, a românizării, a renunțării la suveranitate și la identitatea națională”, a declarat Patrușev în cadrul unei reuniuni cu omologi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) ce avut loc miercuri la Moscova.

„De fapt, Moldova riscă să devină o altă victimă a politicii coloniale occidentale, care se desfășoară în mod fățiș, obraznic și cinic, încălcând normele dreptului internațional și legile țării, inclusiv Constituția”, a continuat el.

„În timp ce încurajează crimele regimului de la Kiev, închizând ochii la încălcările grave ale legilor și drepturilor omului în Moldova, ei condamnă Rusia și Belarus, cer anchete asupra evenimentelor din Kazahstan și Uzbekistan și introduc în mod arbitrar măsuri restrictive unilaterale”, a mai spus Patrușev.

Noua luare de poziție a unui înalt oficial de la Moscova a venit în condițiile în care, miercuri, este de așteptat ca executivul Uniunii Europene să recomande ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova.

Rușii tot „plâng” de grija R. Moldova

Marți, diplomați ruși au denunțat o presupusă „campanie de represiune” în timpul recentelor alegeri locale din Republica Moldova.

Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a salutat „întărirea” opoziției în mai multe orașe, inclusiv în capitala Chișinău. „Și acest lucru s-a întâmplat în pofida campaniei de represiune fără precedent împotriva opoziției și a presei independente”, a acuzat Maria Zaharova.

Moscova a părut deosebit de deranjată de faptul că, înainte de alegeri, guvernul pro-european a descalificat candidații partidului pro-rus „Șansă” (partidul din blocul Ș.O.R, înființat după interzicerea partidului ȘOR, condus de fugarul cu același nume), acuzat că ar fi beneficiat de finanțare secretă din partea Rusiei pentru a-și desfășura campania.

În Republica Moldova, partidul pro-european a declarat că s-a impus în aproape două treimi din regiuni, câștigând 240 de primării din cele aproape 900.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a transmis, vineri, un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, dar MAE român i-a dat peste nas, subliniind că „aşa-zisa limbă moldovenească nu există”.

Tot Zaharova, joi, a declarat că preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, este o „ruşine” pentru ţara sa şi a acuzat guvernul de la Chişinău că încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri înaintea alegerilor locale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro