Israelul a fost acuzat de „pedeapsă colectivă” – Ce înseamnă asta și ce spune Convenția de la Geneva?
Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că Israelul aplică o „pedeapsă colectivă” asupra civililor din Gaza, potrivit Sky News.
Volker Turk, Înaltul Comisar pentru drepturile omului, a declarat că atât Israelul, cât și Hamas au comis crime de război.
„Atrocitățile comise de grupurile armate palestiniene la 7 octombrie au fost odioase, au fost crime de război – la fel ca și menținerea în continuare a ostaticilor”, a declarat Turk.
„Pedepsirea colectivă de către Israel a civililor palestinieni este, de asemenea, o crimă de război, la fel ca și evacuarea forțată ilegală a civililor.”, a încheiat oficialul ONU.
El a reluat comentariile lui Antonio Guterres, șeful ONU, care a declarat, în urmă cu două săptămâni, că atacurile Hamas nu pot „justifica pedeapsa colectivă” a poporului palestinian.
Criticii acțiunilor Israelului spun că tăierea energiei electrice și a apei în Gaza echivalează cu o pedeapsă colectivă.
Aceasta este ilegală în conformitate cu dreptul internațional, deoarece afectează direct civilii.
Interzicerea pedepsei colective în dreptul internațional umanitar datează din Convenția de la Haga (II) din 1899, care a fost ratificată de Regatul Unit.
Aceasta prevede că „[nici o] sancțiune generală, pecuniară sau de altă natură, nu poate fi aplicată populației din cauza actelor unor indivizi pentru care aceștia nu pot fi considerați responsabili în mod solidar”.
A patra Convenție de la Geneva – care a fost adoptată și de țări precum Israel, Regatul Unit și SUA – include o interdicție similară, dar mai specifică.
Aceasta spune că „[nicio] persoană protejată nu poate fi pedepsită pentru o infracțiune pe care nu a comis-o personal. Sancțiunile colective și, de asemenea, toate măsurile de intimidare sau de terorism sunt interzise”.