Sari direct la conținut

Război în Israel: 5.000 de copii ar fi fost uciși în Gaza, susține Hamas / Blinken: „Israelul nu poate reocupa Gaza” / Netanyahu: Încercăm să avem un număr cât mai mic de victime în rândul civililor, dar nu avem succes

HotNews.ro
Operațiune israeliană în Gaza, Foto: IDF / Xinhua News / Profimedia
Operațiune israeliană în Gaza, Foto: IDF / Xinhua News / Profimedia

​​În cea de-a 43-a zi de conflict Israel-Hamas, luptele se concentrează în zona spitalului Al-Shifa, unde se presupune că ar fi centrul operațiunilor Hamas. Israelul spune că a găsit cadavrul ostaticei Yehudit Weiss, o femeie de 65 de ani, răpită de Hamas pe 7 octombrie. Yehudit Weiss se recupera de cancer la sân când a fost răpită din kibutzul Be’eri. Soțul ei, Shmuel, a fost ucis de Hamas.

08:46Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Sinteza zilei

  • 5 țări cer Curții Penale Internaționale să investigheze situația din teritoriile palestiniene
  • SUA anunță noi sancțiuni împotriva unor grupări de miliții susținute de Iran
  • Avioanele israeliene au lovit baze Hezbollah din Liban ca răspuns la tirurile de rachete ale grupării teroriste
  • Vicepreședintele Knessetului face apel la incendierea Gaza. Un deputat de extremă dreapta din Likud, care ocupă și funcția de vicepreședinte al Knessetului, face apel la incendierea Gaza.
  • Cel puțin 12.000 de palestinieni au fost uciși, afirmă biroul condus de Hamas. Printre victime se numără 5.000 de copii, a adăugat acesta.
  • Hamas a publicat vineri o înregistrare video în care apare Aryeh Zalmanovici, în vârstă de 86 de ani, unul dintre ostaticii reținuți în Gaza, potrivit Times of Israel.
  • „Uciderea copiilor nu este în Tora”, afirmă Erdogan în Germania. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri. în Germania, că „uciderea copiilor nu este în Tora”, referindu-se la civilii uciși în bombardamentele armatei israeliene în Gaza după atacul mortal al Hamas din 7 octombrie, potrivit AFP.
  • Casa Albă îl acuză pe Elon Musk de „promovare abjectă” a antisemitismului. Miliardarul răspunsese miercuri la o postare în care susținea că evreii promovează „ura împotriva albilor”, spunând: „Ai spus exact adevărul”.

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 43-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:33 5 țări cer Curții Penale Internaționale să investigheze situația din teritoriile palestiniene

Cinci țări au sesizat Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a investiga dacă au fost comise crime în teritoriile palestiniene, a declarat Karim Khan, procurorul CPI, potrivit CNN.

Africa de Sud, Bangladesh, Bolivia, Comore și Djibouti au înaintat sesizarea privind situația din regiune, a precizat Khan.

„În conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, un stat parte poate sesiza procurorul cu privire la o situație în care se pare că au fost comise una sau mai multe infracțiuni care intră sub jurisdicția Curții, solicitând procurorului să investigheze situația în scopul de a stabili dacă una sau mai multe persoane specifice ar trebui să fie acuzate de comiterea unor astfel de infracțiuni”, a declarat Khan într-un comunicat.

Avioanele israeliene lovesc baze Hezbollah

00:50O fabrică de armament a Jihadului Islamic palestinian a fost distrusă, susține IDF

Armata israeliană susține că a distrus un atelierde producție de arme din Gaza folosită de gruparea militantă Jihadul Islamic Palestinian (PIJ).

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au declarat că au atact joi, după o operațiune care a durat 12 ore, în care trupele sale au fost atacate.

„Postul era un bun important pentru producția de arme”, a precizat FDI într-un comunicat.

23:53 Serviciile de comunicații au fost restabilite parțial în Gaza

Serviciile de comunicații au fost parțial restabilite în Gaza, a anunțat una dintre principalele companii de telecomunicații din regiune.

În ultimele două zile, enclava asediată a fost afectată de o pană de comunicații, majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai acesteia fiind izolați unii de alții și de lumea exterioară.

23:42 SUA anunță noi sancțiuni împotriva unor grupări de miliții susținute de Iran

Statele Unite anunță noi sancțiuni împotriva Kata’ib Sayyid al-Shuhada (KSS) și a secretarului său general, Hashim Finyan Rahim al-Saraji, desemnându-i drept teroriști globali special desemnați.

„Activitatea teroristă a KSS a amenințat viețile personalului SUA și al Coaliției globale pentru înfrângerea ISIS în Irak și Siria”, afirmă secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Șase persoane afiliate la gruparea de miliție Kata’ib Hizballah (KH), aliniată cu Iranul, au fost, de asemenea, sancționate de Departamentul Trezoreriei SUA.

23:23Avioanele israeliene au lovit baze Hezbollah din Liban ca răspuns la tirurile de rachete ale grupării teroriste

Avioane de vânătoare și elicoptere de luptă israeliene efectuează lovituri aeriene împotriva bazelor Hezbollah din sudul Libanului ca răspuns la atacurile repetate cu rachete asupra nordului Israelului, la 17 noiembrie 2023, potrivit Times of Israel.

Forțele de apărare israeliene afirmă că țintele au inclus infrastructura aparținând grupării teroriste, centre de comandă și posturi de observare.

O rachetă a fost, de asemenea, lansată din Liban spre zona Muntelui Dov, la granița de nord, în această seară, fără a provoca răniți.

h2: Vicepreședintele Knessetului face apel la incendierea Gaza

22:50 Vicepreședintele Knessetului face apel la incendierea Gaza

Un deputat de extremă dreapta din Likud, care ocupă și funcția de vicepreședinte al Knessetului, face apel la incendierea Gaza.

„Toată această preocupare cu privire la existența sau nu a internetului în Gaza arată că nu am învățat nimic. Suntem prea umani. Ardeți Gaza acum, nu mai puțin!” a scris Nissim Vaturi, potrivit Times of Israel.

22:11Tânăr neonazist condamnat la 9 ani de închisoare pentru amenințare cu crima în masă / „Sunt un patriot suveranist”

Un francez în vârstă de 21 de ani, fascinat de mult timp de cel de-al Treilea Reich, a fost condamnat vineri la Paris la nouă ani de închisoare pentru că a amenințat că va comite o crimă în masă din motive rasiale, potrivit AFP.

Sub pseudonimul HeinrichHimmler88, el i-a descris pe evrei ca fiind o „rasă impură care trebuie exterminată” și i-a atacat pe „negri” și pe „bougnouli”. În conversațiile interceptate de anchetatori, el a vorbit, de asemenea, despre pregătirea unei „epurări etnice” sau a unui „atac de stradă”.

21:34 Autoritatea de Frontieră din Gaza anunță livrarea a 17.000 de litri de combustibil pentru telecomunicații

Autoritatea palestiniană responsabilă de terminalul Rafah, care leagă Egiptul de Fâșia Gaza, a anunțat vineri seara că 17.000 de litri de combustibil au fost livrați în micul teritoriu pentru a alimenta generatoarele companiei de telecomunicații.

Joi, compania palestiniană de telecomunicații Paltel anunțase o „suspendare a tuturor serviciilor de telecomunicații” din cauza lipsei de combustibil. Vineri, oficiali israelieni au declarat că cabinetul de război a autorizat intrarea zilnică a două camioane de combustibil în teritoriu pentru a „răspunde cererii Statelor Unite”.

20:49 Grecia este optimistă cu privire la ajutorul umanitar pentru Gaza – ministrul de externe

Discuțiile privind deschiderea unui coridor de ajutor umanitar în nordul Fâșiei Gaza ar putea da rezultate în curând, a declarat vineri ministrul grec de externe George Gerapetritis, la o zi după ce s-a întâlnit cu omologii săi israelian și palestinian, potrivit AFP.

Grecia a condamnat în repetate rânduri atacul din 7 octombrie al militanților Hamas împotriva Israelului și consideră că legăturile sale istorice cu lumea arabă îi conferă credibilitate ca un intermediar onest.

„Atacurile Israelului trebuie să înceteze”, afirmă Erdogan

20:17 Cel puțin 12.000 de palestinieni au fost uciși, afirmă biroul condus de Hamas

Cel puțin 12.000 de palestinieni au fost uciși în urma loviturilor israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat biroul de presă al guvernului condus de Hamas.

Printre victime se numără 5.000 de copii, a adăugat acesta.

20:00„Uciderea copiilor nu este în Tora”, afirmă Erdogan în Germania

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri. în Germania, că „uciderea copiilor nu este în Tora”, referindu-se la civilii uciși în bombardamentele armatei israeliene în Gaza după atacul mortal al Hamas din 7 octombrie, potrivit AFP.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

19:40 Hamas a publicat vineri o înregistrare video în care apare Aryeh Zalmanovici, în vârstă de 86 de ani, unul dintre ostaticii reținuți în Gaza, potrivit Times of Israel.

Înregistrarea ridică îngrijorări cu privire la bunăstarea lui Zalmanovici.

Zalmanovici a fost luat ostatic din Kibuțul Nir Oz la 7 octombrie și de atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Înainte de a fi răpit, el a reușit să trimită un mesaj prin SMS unuia dintre fiii săi, informându-l că teroriștii s-au infiltrat în Kibuț.

19:14 „Atacurile Israelului trebuie să înceteze”, afirmă Erdogan în cadrul unei vizite în Germania

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat vineri necesitatea de a pune capăt „atacurilor Israelului” în Gaza în timpul întâlnirii sale cu șeful statului german Frank-Walter Steinmeier la Berlin, potrivit unui comunicat de presă al președinției turce, citat de AFP.

„Președintele Erdogan a declarat că trebuie să se pună capăt atacurilor Israelului în teritoriile palestiniene și că este importantă reacția care ar putea veni din partea întregii lumi în ceea ce privește încălcările drepturilor omului”, a precizat Președinția turcă.

18:47 Șeful statului german a subliniat „dreptul la existență” al Israelului în întâlnirea cu Erdogan

Șeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat vineri „dreptul la existență” al Israelului, în timpul întâlnirii pe care a avut-o la Berlin cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care a părut recent să pună la îndoială legitimitatea statului evreu, potrivit AFP.

Steinmeier „a subliniat dreptul Israelului de a exista și dreptul său de a se apăra” după atacul mortal comis de Hamas la 7 octombrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a președintelui german pe contul său X (fost Twitter).

Ministerul Sănătății al Hamas anunță 24 de decese la spitalul al-Shifa în două zile

18:12Casa Albă îl acuză pe Elon Musk de „promovare abjectă” a antisemitismului

Vineri, Casa Albă l-a acuzat pe Elon Musk de „promovarea abjectă a urii antisemite și rasiste”într-unul dintre mesajele sale de pe rețeaua sa de socializare X, fostul Twitter.

Miliardarul răspunsese miercuri la o postare în care susținea că evreii promovează „ura împotriva albilor”, spunând: „Ai spus exact adevărul”.

17:50Familiile ostaticilor mărșăluiesc pe autostrada spre Ierusalim, cerând guvernului să asigure întoarcerea celor dragi

Familiile celor dispăruți și răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie mărșăluiesc vineri de la Tel Aviv la Ierusalim, cerând ca guvernul să garanteze că ostaticii se vor întoarce în siguranță. O mulțime numeroasă merge pe o autostradă spre Ierusalim, potrivit unei înregistrări video realizate de Reuters, unii oameni având pancarte cu fotografii ale persoanelor dispărute, cu mențiunea „Aduceți-i acasă acum”.

„Aceasta este situația. Suntem la 42 de zile de la 7 octombrie. Nu știm ce se întâmplă cu familiile noastre. Nu știu (nimic) despre fiul meu, dacă este bine. Știu că a fost răpit de Hamas, iar din acea zi nu mai știu nimic despre el”, a spus o participantă la marș.

17:19 „Ați văzut ce s-a întâmplat cu orașul Gaza”: Un consilier israelian îi îndeamnă pe locuitorii din Khan Younis să plece

Un consilier de rang înalt al prim-ministrului israelian a îndemnat civilii din Khan Younis, în sudul Gaza, să țină cont de apelurile sale de evacuare.

„Ați văzut ce s-a întâmplat cu orașul Gaza. Khan Younis este un centru de activitate și pentru Hamas”, a declarat Mark Regev pentru Sky News.

16:55 Gaza: Ministerul Sănătății din Hamas anunță 24 de decese la spitalul al-Shifa în două zile din cauza lipsei de electricitate

Ashraf al-Qidreh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Hamas, a declarat vineri pentru AFP că „24 de pacienți” au murit „în ultimele 48 de ore” la spitalul al-Chifa din Gaza, care nu are electricitate și unde armata israeliană a lansat un raid în urmă cu trei zile.

El a precizat că acești pacienți au murit „pentru că echipamentele medicale vitale au încetat să mai funcționeze din cauza întreruperii curentului electric” în cel mai mare complex spitalicesc din teritoriul palestinian asediat de Israel. Cele mai multe spitale din Gaza nu mai au o picătură de combustibil pentru a-și alimenta generatoarele.

Brațul lung al lui Erdogan în Germania și controversata sa vizită, ca simpatizant Hamas, la Berlin

16:21Un medic susține că forțele israeliene nu au „găsit nimic” la spitalul al Shifa

Un medic de la spitalul al Shifa din Gaza a declarat că alimentele și apa se termină, în timp ce forțele israeliene continuă să caute în complex, potrivit Sky News.

Medicul Ahmed El Mokhallalati a declarat că proviziile furnizate de armata israeliană sunt „foarte, foarte puține”.

Forțele israeliene percheziționează spitalul – cel mai mare din Gaza – de mai multe zile.

15:57 Papa se va întâlni cu rudele ostaticilor israelieni

Douăsprezece rude se vor întâlni cu suveranul pontif miercurea viitoare, înainte de audiența generală, potrivit Sky News.

Papa Francisc a făcut numeroase apeluri pentru eliberarea celor 240 de ostatici luați în Gaza.

De asemenea, el a făcut apel la o încetare a focului, pe care Israelul a exclus-o, pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza.

15:16Brațul lung al lui Erdogan în Germania și controversata sa vizită, ca simpatizant Hamas, la Berlin

15:15 Israelul autorizează intrarea a două cisterne cu combustibil în Fâșia Gaza

Cabinetul de război al Israelului a autorizat intrarea zilnică a două cisterne cu combustibil în Fâșia Gaza pentru a „îndeplini cererea Statelor Unite”, au anunțat vineri oficiali israelieni.

„Cabinetul de război a aprobat în unanimitate o recomandare comună a armatei și a Shin Bet (serviciul de securitate internă al Israelului) de a se conforma cererii Statelor Unite și de a autoriza intrarea a două camioane cisternă cu combustibil pe zi pentru nevoile ONU”, au precizat oficialii într-un comunicat, potrivit AFP.

Netanyahu: Eforturile armatei israeliene de a minimiza numărul de victime civile în Gaza „nu au avut succes”

14:56Livrările de ajutoare către Fâșia Gaza au fost oprite din cauza lipsei de combustibil în teritoriul palestinian, a anunțat vineri ONU, care se teme de un „risc imediat de foamete” pentru populația prinsă în luptele dintre Israel și Hamas.

Situația de la spitalul al-Shifa este „catastrofală„” potrivit directorului celui mai mare spital din Gaza. Armata israeliană a declarat pentru AFP că continuă să percheziționeze imensul complex pentru a căuta ascunzători suspecte ale combatanților mișcării islamiste.

13:39 Şeful Statului Major israelian, generalul Herzi Halevi, a anunţat vineri extinderea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza către alte zone, relatează dpa.

„Suntem aproape de destructurarea sistemului militar din nordul Fâşiei Gaza. În ceea ce ne priveşte – vom continua în alte zone”, a declarat Halevi în timpul unei deplasări în Gaza pentru a inspecta trupele israeliene de acolo.

„Deşi mai rămân lucruri de realizat, ne apropiem (de acest obiectiv) cu succes”, a mai spus el.

12:57Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că Hamas „pune în pericol pe toată lumea, amestecându-se cu civili în spitale, școli și reședințe private”. El s-a declarat convins că sub spitalul al-Shifa sunt cebtre de comandă ale Hamas.

„Ceea ce știm pe baza informațiilor pe care le avem este că aceasta a fost practica Hamas de a folosi infrastructura civilă pentru a-și încorpora luptătorii”, a spus el la ABC.

Întrebat dacă SUA susțin ca Israelul să rămână în Gaza după încheierea războiului, Blinken a răspuns: „Noi nu”.

„Israelul nu poate reocupa Gaza. La fel cum Gaza nu poate continua să fie folosită ca platformă pentru lansarea de atacuri teroriste. Ar trebui să mergem mai departe acolo unde palestinienii au drepturi politice și au capacitatea de a se guverna singuri în propriul lor stat”, a explicat el.

12:50Într-o intervenție la CBS, Benjamin Netanyahu a declarat că eforturile armatei israeliene de a minimiza numărul de victime civile în Gaza „nu au avut succes” din cauza faptului că Hamas folosește civilii ca scuturi umane.

„Hamas-ului nu-i pasă deloc de palestinieni (…) Ce vă pot spune este că vom încerca să terminăm operațiunile cu un număr minim de victime din rândul civililor. Asta încercăm să facem: un număr minim de victime din rândul civililor. Dar, din păcate, nu avem succes”, a spus premierul israelian, citat de BBC.

12:10Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că este foarte îngrijorată de pericolul răspândirii bolilor în Gaza, deoarece săptămânile de bombardamente israeliene au făcut ca populația să se înghesuie în adăposturi, accesul la alimente și apă curată fiind limitat.

11:29Sistemele de comunicații din Fâșia Gaza sunt oprite pentru a doua zi, determinând agențiile de ajutor să oprească livrările transfrontaliere de provizii umanitare, pe fondul avertismentelor că oamenii s-ar putea confrunta în curând cu foametea.

Cum arată interiorul „unui alt tunel terorist” din principalul spital de copii din Gaza

10:40 Mii de oameni merg spre Ierusalim în a patra zi a marșului pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza, înaintea unui miting planificat în fața biroului premierului din Ierusalim mâine seară. Ambasadorul Germaniei în Israel, Steffen Seibert, se alătură manifestanților de lângă Latrun și solicită eliberarea necondiționată a tuturor prizonierilor. El spune că Berlinul face eforturi în acest scop.

09:21 Peste 100 de manifestații pro-Palestina care cer o încetare a focului în Gaza urmează să aibă loc în acest weekend în Marea Britanie, dar nu va avea loc un marș național, potrivit organizatorilor., care au preferat acțiuni mai mici în sate și orașe, invocând provocările coordonării unor proteste naționale.

Zeci de mii de oameni sunt așteptați să participe sâmbătă la privegheri, proteste, petiții, strângeri de fonduri și marșuri în cartierele și orașele din Londra, inclusiv Birmingham, Cambridge, Liverpool și în alte părți, potrivit organizatorilor.

08:43 În ultimele ore, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au postat imagini și videoclipuri pe X (cunoscută anterior ca Twitter) despre care spun că arată tunelurile Hamas sub spitalele din Gaza. „În interiorul complexului Spitalului Shifa, a fost descoperit un tunel terorist al Hamas”, a scris IDF pe Twitter într-o declarație care însoțește un videoclip care ar arăta intrarea într-un pasaj subteran din incinta spitalului din orașul Gaza.

IDF a publicat și imagini din ceea ce au spus că este interiorul „unui alt tunel terorist” din principalul spital de copii din Gaza, Al-Rantisi.

La începutul acestei săptămâni, IDF a lansat, de asemenea, un videoclip de la același spital care anunță descoperirea de arme și explozivi care se presupune că au fost găsite în acel centru medical. În cea mai recentă postare, a distribuit o imagine cu „o cantitate mare de arme și muniție” găsită în spitalul Al-Quds.

Israelul spune că Hamas operează în interiorul și sub spitale, iar SUA spun că dețin și informații care susțin afirmația Israelului. Hamas și autoritățile spitalelor au negat în mod constant aceste afirmații

Raid israelian în orașul Jenin din Cisiordania

08:27 Armata israeliană a recuperat cadavrul Cpl. Noa Marciano din Fâșia Gaza, la trei zile după ce a anunțat că fusese ucisă în captivitate .

Trupul lui Marciano a fost recuperat de trupele Batalionului 603 al Brigăzii 7 Blindate dintr-o clădire adiacentă Spitalului Shifa, în urma informațiilor furnizate de agenția de securitate Shin Bet.

Corpul ei a fost adus în Israel pentru identificare. Înmormântarea ei este programată pentru azi.

08:00 Un negociator de top care a fost implicat în discuțiile privind eliberarea unora din ostaticii detinuti de Hamas in Gaza a declarat pentru Associated Press ca spera la incheierea unui acord in termen de o saptamana.

Abbas Ibrahim – fostul șef al serviciilor de informații din Liban – a spus că un acord ar putea fi încheiat dacă Israelul ar fi mai flexibil. „Cred că am fi și mai aproape dacă Israelul ar accepta unele condiții cerute de Hamas, care sunt foarte logice… Israelul însă respinge acele condiții”, spune Abbas Ibrahim negociator și fost șef al Securității Generale libaneze. Este de așteptat ca, în temeiul acordului aflat în discuție, unii dintre cei 240 de ostatici israelieni luați în Gaza să fie eliberați în schimbul unor copii și femei palestiniene deținute în prezent în închisorile Israelului.

Ibrahim a spus că condițiile Hamas includ „libertatea de mișcare a oamenilor în interiorul Gazei de la sud la nord sau de la nord la sud. Aceasta este una dintre problemele cu care Israel nu e de acord.

„Dar din punctul meu de vedere, lucrurile vor avea un final pozitiv. Va fi un schimb de prizonieri și va exista o pauză umanitară”.

07:28 Israelul a efectuat vineri dimineața un raid în orașul Jenin din Cisiordania. Imaginile înregistrate de agențiile de presă arată oameni alergând în timp ce se aud împușcături iar un tanc israelian a patrulat pe străzile orașului.

07:07 Șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a cerut Israelului să nu se lase „consumat de furie” în răspunsul său la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Vorbind din Kibbutz Be’eri – unde cel puțin 85 din cei 1.200 de oameni au fost uciși în acea zi și de unde aproximativ 30 dintre cei peste 240 au fost răpiți – Borrell a spus că „Israelul trebuie apărat”, dar „o groază nu justifică o alta”: civili nevinovați, inclusiv mii de copii au murit în ultimele săptămâni.

06:35 Israelul raportează lovituri asupra unor „personalități” ale Hamas în Gaza în subteranele orașului. Loviturile au vizat comandanți „seniori” ai Hamas și au avut loc în două locuri diferite din Gaza. „Într-unul dintre ele se ascundeau un număr de comandanți înalți ai Hamas, inclusiv Ahmed Randor, șeful brigăzii Hamas din nordul Gaza și Hyman Sian, șeful brigăzii de comandă a rachetelor Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari.

Într-un alt loc subteran care a fost atacat, au fost depistați „membri seniori ai aripii politice a Hamas, inclusiv Raukhi Mushta, care este un apropiat al lui Yahya Sinwar, Asam Dalyis, șeful guvernului Hamas din Gaza și Samech El Sarg, care este, de asemenea, un apropiat al Sinwar și al altor personalități de rang înalt ale Hamas din Gaza”.

Ambele site-uri au fost „avariate semnificativ”, a declarat purtătorul de cuvânt israelian fără a oferi alte detalii.

06:11 Într-un interviu acordat CBS News , prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost întrebat despre perspectivele unui acord ca Hamas să elibereze câțiva dintre prizonierii capturați în masacrul din 7 octombrie, în schimbul unei pauze de câteva zile a luptelor din Fâșia Gaza.

„Suntem mai aproape decât înainte de a începe acțiunea la sol”, spune el. „Acțiunea de la sol a pus presiune asupra Hamas pentru a obține o încetare a focului. Vom avea o încetare temporară a focului dacă ne putem lua ostaticii. Nu cred că doresc să ofer detalii despre asta.”

Netanyahu subliniază că întoarcerea celor aproximativ 240 de ostatici luați de teroriștii palestinieni în atacul devastator de luna trecută este unul dintre principalele obiective ale Israelului în război, alături de distrugerea Hamas și asigurarea „că amenințarea teroristă nu se va ridica niciodată din Gaza.

04:56 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut joi Israelului să ia măsuri „urgente” pentru a pune capăt violenţelor coloniştilor împotriva palestinienilor în Cisiordania.

04:30 Armata Siriei a activat apărarea antiaeriană ca răspuns la un atac israelian în apropierea capitalei Damasc, potrivit presei de stat siriene. Agenția de presă SANA relatează că loviturile israeliene au provocat pagube, fără a da detalii.

Raportul mai afirma că unele rachete lansate de Israel au fost interceptate. Siria pretinde în mod regulat că doboară rachete israeliene, deși analiștii militari se îndoiesc de astfel de afirmații.

01:27O ofensivă terestră în sudul orașului Gaza ar putea fi iminentă.

În condițiile în care liderii israelieni au declarat că dețin controlul asupra părții de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv asupra orașului Gaza, există tot mai multe indicii că o ofensivă terestră în partea de sud a fâșiei ar putea fi iminentă, potrivit CNN.

Organizațiile umanitare au declarat că orice mișcare israeliană în sudul enclavei ar putea înrăutăți considerabil o situație umanitară deja proastă.

Un pliant aruncat miercuri asupra comunităților de la est de Khan Younis, cel mai mare oraș din partea de sud a Fâșiei Gaza, avertiza oamenii care locuiesc acolo să se mute și să se îndrepte „spre adăposturile cunoscute”.

01:00Casa Albă nu vrea să împărtășească detalii despre informațiile sale despre Al-Shifa.

SUA afirmă că nu vor împărtăși niciun detaliu despre informațiile pe care susține că le deține în legătură cu presupusa utilizare a spitalului Al-Shifa de către Hamas.

Forțele de apărare israeliene au afirmat că spitalul – cel mai mare din Gaza – este folosit de Hamas pentru a-și desfășura operațiunile militare, afirmație susținută de SUA la începutul acestei săptămâni. Hamas a respins afirmațiile ca fiind „minciuni flagrante”, dar Israelul a făcut ieri un raid la spital, iar forțele sale au rămas acolo de atunci.

În această seară, Israelul a publicat imagini cu ceea ce spune că arată un puț de tunel în complexul spitalului – deși aceste imagini nu pot fi verificate de Sky News.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro