Brațul lung al lui Erdogan în Germania și controversata sa vizită, ca simpatizant Hamas, la Berlin
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, face vineri o scurtă vizită oficială la Berlin. Sunt planificate discuții pe „o serie de subiecte politice”. Printre altele, vor fi discutate atitudinile diferite ale Germaniei și Turciei față de războiul din Orientul Mijlociu, viitorul acordului UE-Turcia, de control al migrației, ca și cooperarea în cadrul NATO.
Iar date fiind importanța relațiilor de multiplă natură între cele două țări, ca și faptul că în Germania trăiesc trei milioane de cetățeni turci, revocarea vizitei, planificate încă din luna mai, n-a fost o opțiune, în ciuda asprelor critici aduse atitudinii pro-Hamas a președintelui turc.
Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului federal, Christiane Hoffmann, a anunțat detaliile programului pentru 17 noiembrie. Potrivit acestuia, Erdogan urmează să se întâlnească mai întâi cu președintele Frank-Walter Steinmeier, iar apoi să ia cina cu cancelarul federal, Olaf Scholz.
La cina din Cancelaria Federală, Scholz și Erdogan urmează să discute „întreaga gamă de probleme politice” care afectează ambele țări. Nu este momentan clar, dacă va avea loc o conferință de presă comună.
Critici și nu prea
Ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, nu a fost din start de acord cu revocarea vizitei. El crede că este corect ca președintele Germaniei și cancelarul să-l primească pe Erdogan. „Viața nu e o fermă de ponei. Asta înseamnă că trebuie să cunoști și oameni care au păreri foarte neobișnuite, bizare, uneori absurde.”
Özdemir este iritat și de faptul că politicienii sunt surprinși de cât de multă influență are Erdogan asupra comunității turce din moscheile germane. Despre proliferarea acestora am detaliat cel mai recent în articolul „Cerul Germaniei vibrând în chemare de muezin”.
Özdemir menționează și cele 900 de comunități DITIB (Uniunea Islamică Turcă a Instituțiilor pentru Religie), spunând: „Trebuie să știți că, dacă se încheie contracte de stat cu reprezentanții săi în Germania, atunci îl veți lăsa pe Erdogan să intre în școlile germane. Atunci, această otravă a antisemitismului se va răspândi și mai mult în Germania”.
Exportul de viziune
Pe moment e clar că președintele turc încearcă să-și răspândească, în Germania, viziunea despre războiul din Orientul Mijlociu. O face cu ajutorul unor oficiali influenți, ca și a multor cetățeni de origine turcă, din această țară.
Tagesschau.de îl menționează ca lobby-ist, pentru interesele lui Erdogan, pe Tuğrul Selmanoğlu, care locuiește în Germania și e un personaj influent al UID, Uniunea Democraților Internaționali, cu sediul la Köln. Acesta s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele turc și a postat cu mândrie o fotografie cu Erdogan și cu el însuși, pe rețelele de socializare.
„Astăzi, nu mâine! Astăzi toate țările musulmane trebuie să se unească, să lase deoparte toate disputele, toate preocupările lumești și să efectueze o operațiune militară”, a spus el despre războiul din Orientul Mijlociu, într-un talk-show pe internet, găzduit de Abdurrahman Uzun, YouTuber turc afiliat partidului lui Erdogan, AKP. El pare că trasează ipotetica direcție: lumea musulmană împotriva Israelului și deci împotriva Occidentului.
Asociația, cu sediul la Köln, joacă un rol important în mobilizarea persoanelor de origine turcă în Germania. Politologul specialist în migrație, Burak Copur, o cunoaște bine: „UID este, în cele din urmă, și un centru de propagandă care se angajează în mod clar să mobilizeze alegătorii AKP și reprezintă interesele politice ale lui Erdogan aici, în Germania”.
UID a intrat deja în atenția serviciului de informații german. Copur subliniază: „UID este monitorizat de Oficiul pentru Protecția Constituției, deoarece obiectivele sale nu sunt compatibile cu ordinea de bază liberă și democratică, a Germaniei”.
Demonstrațiile pro-Palestina
Influența lui Erdogan în Germania poate fi văzută și la demonstrațiile pro-Palestina, unde se agită mereu steaguri turcești. Erdogan este un „mediator între părțile aflate în conflict” și un „garant al păcii în regiune”, au declarat persoane de origine turcă la o demonstrație la Köln, în urmă cu câteva săptămâni, pentru televiziunea de stat germană.
Însă ceea ce transmite președintele turc Israelului nu sună deloc pacificator. După reticența inițială, el a adoptat acum un ton clar, anti-israelian și anti-occidental. Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare, a spus el la un miting de la Istanbul, cu sute de mii de participanți. El amenință că va pune capăt Israelului.
Oficialul UID, Selmanoğlu, a condamnat inițial atacurile teroriste ale Hamas la televiziunea germană ARD, dar apoi a spus: „Dacă cineva și-a pierdut mama sau tatăl din cauza acestei terori de stat, atunci pur și simplu o ia razna și se comportă nebunește, pentru că întreaga sa viață e traumatizată de acest conflict. Dacă te lupți cu un monstru multă vreme, devii tu însuți un monstru!”
Statul Israel ca „monstru” – această opinie se pare că rezonează și cu părți ale comunității turce din Germania: „Hamas nu este un terorist. Nu. Israelul este un terorist”, a declarat, de exemplu, un bărbat de origine turcă unei reportere ARD, într-un interviu luat în districtul Köln-Mülheim.
Influența asupra diasporei turce
„Influența guvernului turc asupra propriilor cetățeni din străinătate este mare”, spune Hüseyin Çiçek, expert în științe politice, la Universitatea din Bonn. „Aceasta se datorează faptului că AKP i-a luat pe turcii din străinătate foarte în serios, de când a ajuns la putere. Iar când conflicte, precum cele din prezent, domină situația geopolitică, Erdogan folosește aceste platforme diverse, pentru a transmite mesajul său către populație.”
Politologul Çiçek observă cum Erdogan încearcă să creeze noi alianțe și să găsească noi susținători: „Președintele Erdogan vrea să se prezinte ca purtător de cuvânt al Umma, credincioșii musulmani”. În interviul ARD, el afirmă că acesta nu ar trebui să devină un nou stat islamic fundamentalist, ci mai degrabă o uniune a țărilor islamice, o alternativă la UE.
Astăzi, acest redescoperit Erdogan stă în fața cancelarului federal, care spune că “securitatea Israelului este rațiune de stat germană”. Pozițiile sunt diametral opuse.
Dar, în maniera lui tipică, deși consideră că acuzațiile acestuia sunt absurde, Olaf Scholz își cântărește cu atenție cuvintele despre declarațiile președintelui Turciei.
Iar despre vizita de azi, el precizează: „Ca întotdeauna, vom vorbi despre lucrurile care trebuie discutate. De asemenea, despre opinii diferite. Este, de asemenea, foarte important în această problemă să existe claritate. ”
Președintele turc a călătorit ultima dată la Berlin, în 2020, la conferința pentru Libia, convocată de cancelarul de atunci, Angela Merkel. Cancelarul Scholz a făcut o vizită inaugurală în Turcia în luna martie și, două luni mai tîrziu, l-a invitat pe Erdogan în Germania.