Cel mai mare aisberg din lume s-a pus în mișcare după 30 de ani
Cel mai mare aisberg din lume s-a pus în mișcare după mai bine de 30 de ani în care fusese blocat, scrie BBC. A23a, așa cum se numește, s-a desprins de pe coasta Antarcticii în 1986, dar aproape imediat s-a împământat în Marea Weddell pentru a deveni, în esență, o insulă de gheață.
Cu o suprafață de aproape 4.000 de km pătrați (de circa 20 de ori mai mare decât București) și o grosime de aproximativ 400 m.
A23a s-a desprins în urmă cu mai mulți ani de platforma de gheață Filchner a Continentului Alb. La acea vreme, găzduia o stație de cercetare sovietică.
Icebergul începuse să scadă în dimensiune suficient pentru a pierde aderența și a început să se miște, mânat de vânturi și curenți. El se apropie de vârful nordic al Peninsulei Antarctice și probabil va intra în Curentul Circumpolar Antarctic, care îl va arunca spre Atlanticul de Sud pe un drum cunoscut drept „aleea aisbergurilor”.
Dacă se stabilizează în zona Georgiei de Sud, ar putea cauza probleme milioanelor de foci, pinguini și alte păsări marine care se reproduc pe insulă. Volumul mare al lui A23a ar putea perturba rutele normale de hrană ale animalelor, împiedicându-le să-și hrănească puii în mod corespunzător.
Oamenii de știință vor urmări îndeaproape „drumul” A23a.