Sari direct la conținut

Planul Danemarcei de a trimite migranții în țări ca Rwanda atrage criticile ONU

HotNews.ro
Inchisoare in Danemarca, Foto: kriminalforsorgen.dk
Inchisoare in Danemarca, Foto: kriminalforsorgen.dk

Comitetul Națiunilor Unite împotriva Torturii și-a exprimat marți îngrijorările față de ambițiile Danemarcei de a transfera solicitanți de azil în țări terțe precum Rwanda în timp ce dosarele lor sunt analizate, relatează Reuters.

Criticile Comitetului la adresa guvernului danez vin la două săptămâni după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că Rwanda nu poate fi considerată o țară „sigură”, blocând astfel definitiv planul anunțat în aprilie anul trecut de fostul premier Boris Johnson și susținut de succesorii săi, Liz Truss și Rishi Sunak.

Cu toate acestea, Sunak a declarat că guvernul său nu va renunța la plan, ci va încerca să găsească o soluție care să ocolească hotărârea judecătorească. O variantă pe care a vehiculat-o a fost declararea Rwandei ca „țară sigură” de către guvern prin ordonanță de urgență.

În ceea ce privește Danemarca, țară cunoscută timp de decenii pentru politicile sale prietenoase față de imigranți, aceasta a început în ultimii ani să înăsprească tot mai mult regulile privind imigrația iar în 2021 a adoptat o lege care permite ca refugiații care ajung pe teritoriul danez să poată fi transferați în centre de azil dintr-o „țară parteneră”.

Mutarea a fost denunțată la momentul respectiv de Comisia Europeană.

Guvernul danez spune că e nevoie de un sistem de azil mai realist

Urmând exemplul britanic și încercând să ocolească sistemul fragmentat al Uniunii Europene privind gestionarea migrației și acordarea de azil, guvernul danez a ajuns anul trecut la un acord cu Rwanda pentru crearea unui program prin care solicitanții de azil care ajung în țara nordică să poată fi transferați în cea africană.

Proiectul respectiv a fost însă pus pe pauză întrucât executivul condus de premierul Mette Frederiksen încearcă acum să găsească o soluție asemănătoare cu state membre ale UE sau din afara blocului comunitar.

Deocamdată Danemarca nu a trimis niciun solicitant de azil în Rwanda, ministrul danez pentru imigrație și integrare Kaare Dybvad Bek afirmând marți într-un răspuns scris pentru Reuters că „obiectivul guvernului rămâne relocarea procesării solicitărilor de azil într-o țară parteneră, în colaborare cu UE”.

„Hotărârea din Marea Britanie nu schimbă faptul că există o nevoie pentru soluții noi care să creeze un sistem de azil mai uman și corect care să vizeze în același timp repercusiunile semnificative ale migrației neregulate”, a adăugat el.

Comitetul ONU în schimb afirmă într-un raport publicat marți că este îngrijorat de proiectul danez și recomandă ca el să fie revizuit pentru a ține cont de standardele umanitare internaționale.

„Guvernul va revizui desigur recomandările”, a spus ministrul danez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro