„Coaliția semafor” a lui Olaf Scholz riscă o implozie în condițiile în care lasă Germania fără buget aprobat până la sfârșitul anului
Coaliția de guvernare „semafor” condusă de cancelarul Olaf Scholz riscă o implozie în condițiile în care este puțin probabil să ajungă la un acord privind bugetul până la încheierea acestui an din cauza neînțelegerilor interne, relatează Reuters.
Guvernul lui Scholz nu a reușit să găsească o soluție pentru a acoperi cheltuieli de 17 miliarde de euro după ce la jumătatea lunii trecute Curtea Constituțională a țării i-a anulat un plan de a folosi 60 de miliarde de euro pentru finanțarea mai multor proiecte de investiții în tranziția către economia verde, dar și diverse măsuri de susținere a industriei.
Liderii alianței de guvernare supranumite în Germania „coaliția semafor” din cauza culorilor celor 3 partide care o alcătuiesc – roșu (social-democrații lui Scholz), galben (Partidul Liber Democrat – FDP), verde (Verzii germani) – sperau să ajungă la un acord privind bugetul în cursul nopții de marți spre miercuri, pentru a-l putea discuta în ședința de guvern programată pentru ziua de astăzi.
Însă sursele agenției Reuters afirmă că discuțiile din culise au avansat foarte puțin și că partidele încă sunt la mare distanță în ceea ce privește soluțiile pe care le propun.
„Bugetul nu va fi discutat azi în ședința de guvern”, a confirmat Ricarda Lang, copreședinta Verzilor.
Cum a început criza din coaliția lui Olaf Scholz
Criza a izbucnit în data de 16 noiembrie, când Curtea Constituțională a invalidat un plan al guvernului lui Scholz de a transfera 60 de miliarde de dolari rămași necheltuiți din perioada pandemiei de COVID-19 într-un fond special pentru investiții.
Judecătorii constituționali au hotărât însă că această măsură încalcă legea de bază deoarece banii au fost împrumutați în perioada în care faimoasa „frână de îndatorare” a Germaniei, care împiedică adoptarea unui buget cu un deficit anual mai mare de 0,35% din PIB, a fost suspendată de parlament pentru a face față unei situații de urgență.
Însă decizia instanței a venit după ce guvernul lui Scholz planificase deja cum să cheltuiască acești bani și redactase bugetul pe anul viitor folosind fondurile respective. Certurile în cadrul coaliției de guvernare au început aproape imediat în condițiile în care partidele care o alcătuiesc au ideologii politice diferite.
Verzii, care sunt pro-cheltuieli și îl au în guvern pe ministrul economiei și vicecancelarul Robert Habeck, au sugerat o nouă suspendare a frânei de îndatorare. Liberalii de la FDP, care controlează redactarea bugetului prin ministrul finanțelor Christian Lindner, doresc ca criza să fie depășită prin tăieri ale cheltuielilor cu investițiile verzi.
La mijloc se află cancelarul Olaf Scholz, despre care Reuters notează însă că este oripilat de orice perspectivă a tăierii cheltuielilor pentru programe și ajutoare sociale.
Germania riscă să încheie anul fără buget aprobat
Se părea că impasul a fost depășit pe 23 noiembrie, când guvernul lui Scholz a anunțat că va cere din nou parlamentului să suspende „frâna de îndatorare”, reclamând o situație de urgență.
Însă, după ce a cedat inițial presiunilor partenerilor de guvernare, Christian Lindner, care este și președintele FDP, a revenit marți asupra deciziei, afirmând că „frâna de îndatoare” nu poate fi suspendată pentru un al cincilea an la rând.
„Nu poți normaliza o situație de urgență”, a declarat el pentru ARD.
Dacă nu se ajunge la niciun consens în curând, coaliția lui Scholz ar putea chiar să se destrame tocmai în contextul unui reviriment al extremei drepte reprezentate de partidul Alternativă pentru Germania (AfD). Însă majoritatea analiștilor politici notează că este în interesul tuturor celor 3 partide din coaliția de guvernare să ajungă la un compromis.
În cazul în care nu se ajunge la un acord privind bugetul până la sfârșitul lunii, un buget temporar ar putea intra în vigoare pentru anul viitor. Acest lucru se întâmplă adesea imediat după alegerile federale, când partidele încă negociază programul de guvernare și prioritățile de finanțare.
Însă situația este una neobișnuită pentru un an care nu a fost unul cu alegeri parlamentare la nivel federal.