Parchetul japonez a cerut pedeapsa cu moartea pentru bărbatul care a incendiat studioul de animație KyoAni
Parchetul japonez a cerut pedeapsa cu moartea împotriva bărbatului acuzat de incendierea în 2019 unui studio de animaţie la Kyoto, oraș din vestul Japoniei, care a provocat moartea a 36 de persoane şi a declanşat un val de emoţie şi indignare, relatează AFP și Agerpres.
Presa niponă amintește că Shinji Aoba, în vârstă de 45 de ani, şi-a recunoscut faptele încă de la prima audiere din procesul său de la Kyoto, la începutul lui septembrie. Verdictul final este aşteptat pe 25 ianuarie anul viitor.
„Nu mă gândeam că atâţia oameni vor muri şi cred acum că am mers prea departe”, a declarat acuzatul în prima zi a procesului. Iar miercuri el şi-a cerut iertare pentru prima dată. „Îmi pare teribil de rău şi am de asemenea sentimentul vinovăţiei”, a declarat el în faţa judecătorilor, potrivit afirmaţiilor preluate de canalul de televiziune public NHK.
„Cred că trebuie să plătesc pentru crima mea cu (această pedeapsă)”, a adăugat Shinji Aoba, întrebat cu privire la dorinţa familiilor victimelor ca el să fie condamnat la pedeapsa capitală. El însuşi a fost grav rănit în incendiul de pe 18 iulie 2019 şi rănile sale au necesitat numeroase intervenţii chirurgicale.
Aoba a compărut la proces în scaun cu rotile. Avocaţii săi au pledat nevinovat, argumentând că el nu avea „capacitatea de a face distincţie între bine şi rău” din cauza problemelor sale psihiatrice. Cu toate acestea, el a fost inculpat în decembrie 2020, după ce a fost considerat de procurori ca fiind „pe deplin responsabil pentru faptele sale” şi din punct de vedere mental apt pentru a fi judecat.
De ce a incendiat bărbatul studioul de animație din Kyoto
Shinji Aoba „voia să se răzbune pe studioul Kyoto Animation, iar numărul de victime este excepţional de ridicat în istoria justiţiei penale nipone”, a subliniat joi Parchetul în rechizitoriul său, potrivit NHK. „Acuzatul a premeditat acţiunea sa cu o fermă intenţie ucigaşă şi el era perfect conştient de pericolele pe care le implică un foc aprins cu benzină”, au adăugat procurorii.
Aoba „propusese un roman (studioului), însă acesta a fost respins. Or, lui îi intrase în cap că este vorba de o capodoperă” şi că ideile sale au fost „furate” de studio, a explicat un medic în timpul procesului.
Tragedia de la KyoAni, care a provocat de asemenea circa 30 de răniţi printre membrii echipei studioului, a avut un mare răsunet atât în Japonia, cât şi în străinătate. Aceasta este una dintre crimele care a făcut cei mai mulţi morţi în arhipelagul nipon după decenii.
Fondat în 1985 şi renumit pentru calitatea producţiei sale, KyoAni îşi continuă activitatea, în pofida tragediei. Alături de SUA, Japonia este una dintre puţinele ţări democrate care mai practică pedeapsa cu moartea, unde aceasta este aplicată prin spânzurare.
Opinia publică niponă rămâne majoritar favorabilă acesteia, în pofida criticilor.