Sari direct la conținut

Emmanuel Macron se declară dispus să renunțe la legea privind imigrația, dar mai face o încercare să o treacă prin parlament

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Lemouton / Pool / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Lemouton / Pool / Sipa Press / Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron va renunţa la proiectul său de lege privind imigraţia dacă nu se reuşeşte obţinerea unui consens asupra textului într-o nouă procedură parlamentară la care va avea nevoie de sprijinul dreptei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului, Olivier Veran, citat de EFE și Agerpres.

Într-un interviu acordat postului LCI, Veran a explicat că nu se va recurge la aprobarea prin decret a acestui proiect de lege, cu toate că un astfel de demers este permis de Constituţie şi cu toate că de altfel s-a recurs la acest mecanism în aprilie, atunci când a fost adoptată reforma pensiilor.

Veran a afirmat de asemenea că o dizolvare a parlamentului, care ar putea duce la noi alegeri legislative, nu ar rezolva nici problemele de securitate pe care textul privind imigraţia îşi propune să le abordeze, nici problemele de „stabilitate”.

Agenția EFE notează că în spatele acestui răspuns se află ipoteza că extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen ar fi cea care ar ajunge în fruntea unui executiv care să înlocuiască guvernul condus de premierul Elisabeth Borne.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez s-a străduit să insiste că nu doreşte să ia în considerare posibilitatea de a nu se ajunge la un compromis în cadrul comisiei mixte paritare formată din şapte deputaţi şi şapte senatori care se va reuni începând de săptămâna viitoare pentru a căuta o soluţie.

Noua soluție găsită de Macron pentru a încerca să treacă reforma imigrației prin parlament

Această comisie mixtă paritară, în care blocul macronist nu are majoritate, este calea de ieşire aleasă de preşedintele francez după ce, luni, plenul Adunării Naţionale a votat, cu o majoritate redusă, o moţiune de respingere a dezbaterii privind proiect de lege, care intrase în procedura legislativă a Senatului.

Această moţiune de respingere, care reprezintă un recul politic pentru Macron şi în special pentru ministrul său de interne, Gerald Darmanin, a primit sprijinul opoziţiei de stânga care a prezentat-o, dar şi al extremei drepte a lui Marine Le Pen şi al aproape tuturor deputaţilor din formaţiunea Republicanii (LR), partidul dreptei conservatoare din Franța.

Proiectul de lege prezentat de guvern include un pilon pentru a facilita şi accelera expulzarea imigranţilor aflaţi în situaţie neregulamentară, în special a infractorilor, şi un alt pilon pentru a permite regularizarea celor care se află în Franţa de mai bine de trei ani şi lucrează în sectoare cu probleme din cauza lipsei forţei de muncă, cum ar fi HORECA, anumite servicii de asistenţă medicală şi construcţiile.

Franţa are 5,1 milioane de străini care stau în această ţară cu acte în regulă, adică 7,6% din populaţie, şi găzduieşte peste jumătate de milion de refugiaţi.

Totodată, autorităţile estimează că există între 600.000 şi 700.000 de imigranţi ilegali. Potrivit unui sondaj de opinie recent, citat de AFP, două treimi dintre francezi consideră că imigraţia extraeuropeană poate fi un pericol pentru Franţa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro