Sari direct la conținut

Rusia acuză Occidentul că încearcă o „lovitură de tip Maidan” în Serbia

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a ministerului rus de Externe, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin alaturi de Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a ministerului rus de Externe, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Rusia a acuzat luni ţările occidentale că au provocat tensiuni în Serbia, țară prietenă cu Moscova, care a fost zguduită de protestele faţă de presupusa fraudă la alegerile organizate pe 17 decembrie.

„Încercările Occidentului colectiv de a zgudui situația din țară folosind tehnicile loviturilor de stat de tip Maidan sunt evidente”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de Tass.ru.

„Aderarea strictă la litera și spiritul constituției țării, respectul pentru alegerea poporului sârb, care a votat pentru interesele naționale ale țării sale, este singura reacție posibilă”, a precizat ea.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a susținut, într-uni mesaj de urgență, că tentativa de a asalta clădirea administrației orașului Belgrad de către susținătorii opoziției pro-occidentale a fost cauzată de un factor extern și a avut ca scop subminarea suveranității țării.

Anterior, liderul sârb a declarat că protestele opoziției și declarațiile provocatoare nu vor avea niciun rezultat, deoarece în țară „puterea se schimbă doar la alegeri”.

Mii de persoane s-au adunat duminică seara la Belgrad pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor parlamentare şi locale.

Poliţia a folosit duminică gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulţime care încerca să intre în primăria din Belgrad, unde îşi are sediul comisia electorală locală. Unii protestatari au escaladat clădirea şi au spart ferestrele. Alţii au aruncat cu pietre în clădire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro